RUSKI ĐAKON NE VOLI PRINCIPA: Srbi podigli spomenik ubici Evrope!
Foto: Jutjub

Burne polemike

RUSKI ĐAKON NE VOLI PRINCIPA: Srbi podigli spomenik ubici Evrope!

Planeta -
Protođakon Ruske crkve Andrej Kurajev izazvao je burnu polemiku zbog mišljenja da su Srbi izazvali Prvi svetski rat i da je Gavrilo Princip ubica

MOSKVA - Danas se na blogu poznatog ruskog protođakona Andreja Kurajeva pojavio kontroverzni napis o otkrivanju i osvećenju spomenika Gavrilu Principu.

Post je izazvao burne polemike, ali je zanimljivo da dobar deo komentatora deli đakonovo mišljenje i njegovu opservaciju o Srbima kao uzročnicima početka Prvog svetskog rata, a posebno o Gavrilu Principu.

foto AP/Amel Emric
foto AP/Amel Emric

Prenosimo u originalalu celi tekst sa fotografijama:

"Srbi osvetili spomenik ubici Evrope"Povampirenje nacionalizma vlada na Balkanu.Predsednik Srbije prisustvovao na otkrivanju spomenika teroriste Gavrilu Principu: Gavrilo Princip – bubuljičast školarac koji je ubio trudnu ženu. Uzgred – slovensku, češku. Prvi Gavrilov hitac je herojski pogodio Sofiju u stomak. I tek tada počeo da puca u njenog muža, koji se odmah bacio na suprugu da bi je zaštitio.Sat vremena pre ovog događaja, Gavrilovi saučesnici su bacili bombu na automobil prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije. Ranjeno je nekoliko nevinih ljudi. Supružnici su upravo išli u bolnicu da posete povređene kada su i sami pogođeni mecima… Pa, ko je bolji hrišćanin – ubijeni ili ubica?

Izazvan ovim gnusnim pucnjem, svetski rat je sahranio klasičnu Evropu (uključujući i Rusiju).Vest o ovoj proslavi nekoliko se dana nalazila na zvaničnom sajtu Srpske crkve.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Originalni tekst možete pogledati ovde: blog protođakona Andreja Kurajeva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track