RUSKI GASPROM ZAPRETIO EVROPI: Ostaćete bez gasa ako pokušate da sprečite Turski tok!
Foto: Reuters

Oštro

RUSKI GASPROM ZAPRETIO EVROPI: Ostaćete bez gasa ako pokušate da sprečite Turski tok!

Planeta -
Ovo je prvi put da ruski gasni gigant otvoreno najavljuje eventualni totalni prekid isporuke gasa

MOSKVA - Gasprom je zapretio da će potpuno prekinuti isporuku gasa Evropi ako Evropska unija pokuša da spreči Turski tok, kao što je to učinila sa Južnim tokom.

"To ćemo učiniti ako nas na to prisile", poručio je direktor Gasproma Aleksej Miler.

On upozorava da EU jednostrano pokušava da prebaci sve rizike na snabdevača gasom, što stvara velike teškoće Gaspromu.

"Evropa mora dati jasan i kategorički odgovor: treba li joj ova resursna baza ili ne", poručuje Miler.

Ovo je prvi put da ruski gasni gigant otvoreno najavljuje eventualni totalni prekid isporuke gasa. Prema rečima stručnjaka, ruske vlasti i rukovodstvo Gasproma ranije su isticali da nikada neće "povrediti" ugovorne obveze prema evropskim klijentima.

U Evropi se pojavila koalicija zemalja koje podržavaju Turski tok. Među njima nema Bugarske, koja je ranije, pod pritiskom Evropske komisije, odustala od izgradnje Južnog toka.

Kako navodi ruski poslovni list "RBC Dejli", Dmitrij Baranov, stručnjak iz oblasti enegrenata, smatra da je jedan od razloga oštrih izjava iz Gasproma - stvaranje evropskog energetskog saveza. Evropski potrošači do sada su se dogovarali sa dobavljačima pojedinačno, a uslovi poslovnih ugovora bili su strogo poverljivi.

"Ako Evropska komisija želi da uspostavi jedinstvenu uvoznu cenu gasa, to neće biti najniža cena po kojoj mi snabdevamo Evropu", rekao je Baranov.

Gasprom planira da do 2019. godine prekine tranzit gasa preko Ukrajine. Da bi to učinio, planirana je prvo izgradnja Južnog toka, koji je pod pritiskom Brisela propao, a sada je u planu Turski tok.

(Vesti-online/Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track