RUSKI ODGOVOR NATO: Otvaraju novu bazu za potpunu dominaciju na Crnom moru
Foto: Printscreen YT

Nova pomorska baza u Novorosijsku

RUSKI ODGOVOR NATO: Otvaraju novu bazu za potpunu dominaciju na Crnom moru

Planeta -

Rusija završava izgradnju tri završna pristaništa za podmornice u Novorosijsku (1.500 kilometara od Moskve), a u njoj će biti razmešteno 6 dizel-podmornica projekta "636.6 - Varšavjanka", naoružane krstarećim raketama "Kalibar".

Sada se u luci već nalaze tri od ukupno šest podmornica. To su Rostov na Donu, Novorosijsk i Stari Oskol. Svaka je opremljena podvodnim protivbrodskim torpedima i raketama klase "Kalibar", koje su u Siriji pokazale svoju borbenu moć i mogućnost da pogađaju ciljeve udaljene 2.500 kilometara.

Podizanje ove baze jedan je od odgovora Rusije na razmeštanje novih vojnika alijanse prema ruskim granicama. Ministarstvo odbrane Rusije završava izgradnju tri završna pristaništa za podmornice u Novorosijsku.

Odluka o otvaranju dodatne baze u Crnom moru donesena je zbog pojačane aktivnosti brodova NATO-a tokom proteklih nekoliko godina.

Stacioniranje podmornica projekta "636.66 - Varšavjanka" u Novorosijsku omogućuje Rusiji da kontroliše potencijalne pretnje na teritoriji Evrope i Bliskog istoka, navode ruski vojni izvori.

Sevastopoljski zaliv daje Moskvi jedinstvene mogućnosti. Pomoću njega i nove baze u Novorosijsku Rusija može potpuno da kontroliše Bosforski kanal i vojnu infrastrukturu NATO-a u Bugarskoj.

Takođe, na ovaj način Rusija može da drži pod kontrolom opasnost koja preti od američkog protivraketnog odbrambenog (PRO) sistema u Rumuniji. Rusi upozoravaju da je američki sistem u istočnoj Evropi opasan zbog mogućnosti da se odbrambena baza brzo pretvori u ofanzivnu.

Jača strana novog mesta za baziranje Crnomorske flote je mogućnost da se brodovi i podmornice rasporede u nekoliko pomorskih baza u jednoj regiji, kažu analitičari. Međutim, baza u Novorosijsku ima i jedan nedostatak, koji tek treba ukloniti.

"To su pre svega klimatski uslovi. Primorska zona Novorosijska je stalno na udaru severnih vetrova koji duvaju s Kavkaskih planina. To su vrlo jaki vetrovi. Oni prave probleme i objektima i brodovima koji im se nađu na putu. Taj vetar može da izbaci brod na obalu i uništiti čitavu vojnu infrastrukturu. Doduše, prilikom izgradnje baze vodilo se računa o tome da naleti vetra ne budu tako katastrofalni", rekao je vojni stručnjak agencije TASS Viktor Litovkin.

Američki sistem može imati krstareće rakete u lansirnim silosima. Lansirne rampe za protivvazdušne rakete "Standard SM-3" mogu se koristiti za strateške krstareće rakete "Tomahavk" prilikom napada na teritoriju Ruske Federacije".

(hr.rbth)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track