SAD I ARAPSKO-KURDSKA KOALICIJA NEMAJU MILOSTI: Žestoki udari po džihadistima u Siriji!
Foto: AP

SAD I ARAPSKO-KURDSKA KOALICIJA NEMAJU MILOSTI: Žestoki udari po džihadistima u Siriji!

Planeta -

Američke snage u Siriji i arapsko-kurdska vojna koalicija zajedno izvode ofanzivne operacije protiv džihadista IS u Raki, saopštili su kurdski vojni zvaničnici.

Američka vojska napala je juče položaje džihadista u gradu Fatsi na severu provincije Raka, a njeno učešće u borbama u tom delu Sirije potvrdili su i zvaničnici Demokratskih snaga Sirije, sastavljenih uglavnom od pripadnika "Kurdskih odreda samoodbrane".

Isti izvori naveli su da vojska SAD raketama za uništavanje oklopnih vozila gađa automobile-bombe koje džihadisti koriste za napade na Demokratske snage Sirije, kao i da su američke specijalne snage prisutne na svim borbenim položajima.

Arapsko-kurdska koalicija započela je u utorak zajedno sa međunarodnom vojnom koalicijom pod vođstvom SAD intenzivne operacije protiv džihadista i njihovog glavnog uporišta u Raki, samoproklamovanoj prestonici kalifata ID. Portparol koalicije pod komandom SAD Stiv Voren potvrdio je da američke snage pružaju arapsko-kurdskom vojnom savezu savetodavnu i vojnu podršku u borbama.

U petogodišnjem ratu u Siriji poginulo je više od 280.000 ljudi, a više miliona je raseljeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track