SAD JE VEĆ JASNO: Kameron kod kraljice zbog očekivane nominacije
Foto: Reuters

Izbori u Britaniji

SAD JE VEĆ JASNO: Kameron kod kraljice zbog očekivane nominacije

Planeta -
Prognoza BBC predviđa da će konzervativci dobiti 328 mesta što je dovoljno da formiraju tesnu većinu u Donjem domu

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron danas popodne će se sresti sa kraljicom Elizabetom Drugom u Bakingemskoj palati gde će ga ona, kako se očekuje, formalno pozvati da formira novu vladu, saopštili su zvaničnici.

Kameron je na pragu osvajanja tesne većine nakon jučerašnjih izbora na kojima je pobedio svog laburističkog rivala Eda Milibanda, preneo je AFP. U međuvremenu, Kameron je izjavio da se nada da će vladati u ime čitave Britanije, preneo je BBC.

Dejvid Kameron: Još pet godina u Dauning stritu 10 (Foto: Reuters)
Dejvid Kameron: Još pet godina u Dauning stritu 10 (Foto: Reuters)

Prognoza BBC predviđa da će konzervativci dobiti 328 mesta što je dovoljno da formiraju tesnu većinu u Donjem domu. Rojters je, prema ranijim razultatima ocenio, da je Laburistička partija postigla najslabije izborne rezultate ikada. To znači da će u naredne dve godine u Britaniji verovatno biti održan referendum o njenom opstanku ili izlasku iz EU, kao što je u predizbornoj kampanji obećao premijer Kameron.

Pobeda konzervativaca, takođe, nagoveštava da će vladini troškovi biti smanjeni za milijarde funti, kako bi se smanjio budžetski deficit u petoj najjačoj ekonomiji sveta. Evo šta o tome misli Dejli miror:

Prema jutrošnjim preliminarnim izveštajima, sa 508 od 650 izbornih mesta u Velikoj Britianiji, na parlamentarnim izborima, konzervativci su vodili sa osvojena 222 mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track