SAD ZBOG INJEKCIJE: Opet odložena egzekucije osuđenice iz Džordžije
Foto: AP

SAD ZBOG INJEKCIJE: Opet odložena egzekucije osuđenice iz Džordžije

Planeta -
Prvi put je izvršenje smrtne kazne odloženo zbog snežne oluje, a sada zbog toga što je jedna od supstanci koja se ubrizgava čudno zamućena

ATLANTA - Vlasti američke savezne države Džordžije opet su odložile prvo izvršenje smrtne kazne nad jednom ženom u poslednjih 70 godina, sada zbog problema sa smrtonosnom injekcijom, saopštili su iz uprave zatvora u Džeksonvilu.

Zatvorski zvaničnici su prvo pozvali farmaceuta, a zatim odlučili da zaustave pogubljenje iz predostrožnosti, jer je supstanca koja se koristi delovala zamućeno, preneo je BBC. Za egzekucije u Džordžiji koristi se fenobarbital.

Smrtna kazna trebalo je da bude izvršena u ponedeljak nad Keli Rene Gisendejner (46) koja je osuđena za ubistvo supruga 1997, a novi datum nije saopšten.

Odluka da se pogubljenje odloži došla je u trenutku kada Vrhovni sud trebalo da se izjasni po zahtevu advokata Gisendejnerove, podnetom u poslednji čas, da se egzekucija zaustavi.

Američke države u kojima postoji smrtna kazna suočene su sa nizom problema proteklih godina vezanih za snabdevanje i upotrebu smtonosnih injekcija. Tako je jedan osuđenik prošlog aprila umirao u zatvoru u Oklahoma sitiju čitavih 40 minuta umesto pet minuta, a sredinom januara ove godine drugi je umirao 18 minuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track