SAMIT ČETVORKE U MINSKU: Moguće usvajanje mirovnog dokumenta o Ukrajini
Foto: Tanjug

Poslednja šansa

SAMIT ČETVORKE U MINSKU: Moguće usvajanje mirovnog dokumenta o Ukrajini

Planeta -
Četvorica lidera na sastanku u Minsku planiraju da potpišu zajedničku deklaraciju u kojoj se podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine

MINSK - Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej rekao je večeras novinarima da bi na sastanku lidera Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske u Minsku mogao da bude usvojen koordiniran dokument, javila je ruska agencija Itar-Tas s.

Sastanak se održava u Palati nezavisnosti, u takozvanom "normandijskom formatu" koji čine predstavnici te četiri države odnosno ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.

"Jasno je da bez konačnog usvajanja tog dokumenta od strane svih učesnika, neće biti napretka", rekao je Makej.

Prema njegovim rečima, sve strane su željne da postignu pozitivne rezultate.

"Imamo mogućnost da razgovaramo sa svim stranama i vidimo da su svi oni spremni da ostvare pozitivan rezultat", rekao je on a prenosi agencija RIA Novosti.

Agencija Rojters javila je, pozivajući se na ukrajinske izvore sa sastanka, da četvorica lidera na sastanku u Minsku planiraju da potpišu zajedničku deklaraciju u kojoj se podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Taj izvor je rekao da će biti pripremljen i poseban dokument kontakt grupe u kojoj su Rusija, Ukrajina i Organizacija za evropsku bezbednost i sigurnost u kojem se afirmiše podrška planu o prekidu vatre koji je dogovoren u septembru prošle godine, takođe u Minsku.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, započeli su večeras u Minsku razgovore o razrešenju krize u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus ocenio je ranije danas da su razgovori u Minsku poslednja šansa da se kriza u Ukrajini reši pregovorima, prenosi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track