ŠANSA ZA SIRIJU: U ponoć stupa na snagu dogovor o primirju
Foto: Profimedia

Prekid vatre

ŠANSA ZA SIRIJU: U ponoć stupa na snagu dogovor o primirju

Planeta -
Večeras u ponoć po lokalnom vremenu (23 sata po srednjevropskom) u Siriji stupa na snagu primirje, a američki predsednik Barak Obama je tim povodom upozorio Moskvu i Bašara al Asada da dogovor o tome poštuju, poručivši da će i SAD učiniti sve da bi primirje uspelo.

Režim Bašara al Asada i opozicija, kao i kurdske snage najavili su da će poštovati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD.

"Niko od nas nema iluzija. Svi smo svesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za skepsu ali istorija će nam strogo suditi ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući da okočamo ovaj užasni sukob diplomatskim putevima", poručio je Obama, prenele su agencije.

Obama je istakao i da dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji, upozorivši režim Bašara al Asada i njegovog ruskog saveznika da će svet s pažnjom pratiti sprovođenje primirja.

"Dani koji dolaze biće ključni, svet će gledati", rekao je Obama nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu, insistirajući na odgovornosti Damaska i Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati haos u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track