STIŽU NOVI MILIONI MIGRANATA: Saudijci deportuju čak 5.000.000 izbeglica!
Foto: AP

Neviđena čistka

STIŽU NOVI MILIONI MIGRANATA: Saudijci deportuju čak 5.000.000 izbeglica!

Planeta -

Konsultativni savet Saudijske Arabije priprema program deportacije pet miliona ilegalnih migranata što iznosi oko 20 procenata stanovništva ove naftom bogate zemlje.

Kako prenosi "Sputnik", vlasti strahuju da imigranti žele da budu naturalizovani i zahtijvaju prava državljanstva.

Predložena kampanja nije novi potez takve vrste, s obzirom da je 243.000 Pakistanaca deportovano između 2012. i 2015. godine.

Poslanik Sadka Fadel, koji je podneo predlog, tvrdi da mnogi imigranti dolaze u ovu zemlju sa jedinim ciljem da se tu trajno nasele. On je dodao da je to nezakonito, jer krši sva pravila kraljevine kao i međunarodne zakone.

Imigranti su počeli da dolaze u Saudijsku Arabiju tokom 1970-ih za vreme naftne ekspanzije. S obzirom da u ovoj kraljevini žene nemaju pravo da voze, migranti su uglavnom radili kao vozači, utovarivači, bebisiterke i fizički radnici.

U skladu sa restriktivnim sistemom viza, koji vezuje legalno boravište radnika migranata sa njihovim poslodavcima iz Saudijske Arabije, njihovi šefovi uživaju preteranu moć nad svojim radnicima, što olakšava zloupotrebe.

Migranti koje su doveli njihovi poslodavci nemaju pravo da traže drugi posao bez dozvole svojih gospodara, što radnike često postavlja u neku vrstu ropskog položaja.

Prema popisu iz 2010. godine, radnici migranti činili su oko 30 procenata stanovništva Saudijske Arabije. Ekonomisti su dugo upozoravali da je migracija masa loša za ekonomiju zemlje jer je 12 odsto Saudijaca nezaposleno, uključujući 25 odsto mladića i 75 odsto žena.

Domaće stanovništvo teško nalazi posao jer lokalni poslodavci više vole da zapošljavaju strance zbog jeftine radne snage i manjih prava koja su im zagarantovana.

Mnogi Saudijci krive migrante za sve veće stope kriminala i za napade na domaće stanovništvo. Migranti, s druge strane, često budu prevareni i ostaju bez zarađenih plata. Kao rezultat toga oni napuštaju svoje poslodavce i postaju “ilegalci” koji se često bave nelegalnim poslovima.

Situacija se pogoršava i zbog verskih tenzija između muslimanskih poslodavaca i njihovih radnika migranata, od kojih su mnogi hrišćani. Oni su primorani da se mole kod kuće, jer je izgradnja crkvi u Saudijskoj Arabiji zabranjena.

Vlasti nisu ništa manje zabrinute ni zbog radikalnog islama. Ilegalni pakistanski migrant Abdula Gulzir Kan digao se u vazduh ispred američkog konzulata u Džedi 2016. godine, a nekoliko njegovih sunarodnika uhapšeno je zbog sumnje da su povezani sa Talibanima.

Saudijska Arabija je prošle godine donela petnaestogodišnji plan u kome se zaključuje da rastuća nezaposlenost među izvornim Saudijcima potiče od prisustva miliona nisko plaćenih radnika migranata. U skladu sa planom, deportacije koji se sprovode od 2013. godine su deo programa ekonomskog i društvenog oporavka.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track