SAVET EVROPE ZGRANUT POROŠENKOVOM ODLUKOM: Blokada ruskih društvenih mreža ruši slobodu izražavanja
Foto: Fonet/AP

Zabrinuti

SAVET EVROPE ZGRANUT POROŠENKOVOM ODLUKOM: Blokada ruskih društvenih mreža ruši slobodu izražavanja

Planeta -

STRAZBUR - Generalni sekretar Saveta Evrope Tobjorn Jagland izrazio je danas zabrinutost zbog blokiranja veb sajtova i društvenih mreža u Ukrajini.Jagland je zabrinut zbog dekreta koji je izdao predsednik Ukrajine Petar Porošenko, kojim su blokirani veliki ruski sajtovi i popularne društvene mreže na teritoriji Ukrajine.

"Blokiranje društvenih mreža, pretraživača, mejl usluga i sajtova za vesti protivi se uobičajenom shvatanju slobode izražavanja i slobode medija. Štaviše, takve zabrane su protiv principa proporcionalnosti", rekao je Jagland.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko juče je naredio i blokadu pristupa najpopularnijim ruskim društvenim mrežama i pretraživačima, što je portparol Kremlja ocenio kao "neprijateljski" potez. Porošenkov kabinet objavio je dekret koji je on potpisao u ponedeljak, čime se zamrzava imovina i zabranjuje rad stotina ruskih kompanija u Ukrajini. Dekret, takođe, poziva na blokadu pristupa desetinama najpopularnijih ruskih sajtova, uključujući pretraživač Jandeks, društvenu mrežu VKontakte i e-majl provajdera mail.ru, a svaki od tih sajtova ima značajan broj korisnika u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track