ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE: Rusija ne može da se bori protiv islamista, a da podržava Asada
Foto: AP

Engleska logika

ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE: Rusija ne može da se bori protiv islamista, a da podržava Asada

Planeta -
Filip Hamond veruje da će intervencija Rusije u Siriji gurnuti opoziciju u ruke Islamske države

LONDON - Rusija ne može da se bori protiv Islamske države u Siriji i istovremeno podržavati predsednika Bašara al-Asada, rekao je danas šef britanske diplomatije Filip Hamond.

"Podrška Rusije Asadu gurnuće opoziciju u Siriji u ruke Islamske države i ojačati zlo koje (predsednik Rusije vladimir) Putin, kako kaže, želi da porazi", rekao je Hamond na konferenciji Konzervativne stranke u Mančesteru, prenosi Rojters.

Ranije danas, britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da odluka Putina da pokrene vojnu akciju u Siriji, kao podršku predsedniku Asadu, predstavlja "strašnu grešku" i ocenio da će taj potez učiniti region još nestabilnojim.

Rusija je ove nedelje pokrenula vazdušne udare u Siriji, što predstavlja dramatičnu eskalaciju strane uključenosti u građanski rat u toj zemlji.

"Većina ruskih vazdušnih udara, koliko sam dosad mogao da vidim, izvršena je u delovima Sirije koji nisu pod kontrolom Islamske države, već drugih protivnika Asadovog režima", istakao je Kameron, koji je juče sirijskog predsednika nazvao kasapinom.

Rusija od srede izvodi vazdušne udare u Siriji, a Zapad tvrdi da su gađana uglavnom područja koja drže pobunjeničke grupe, a ne borci IS, za koje ruske vlasti kažu da su meta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track