ŠEF DIPLOMATIJE LUKSEMBRUGA: Isključite Mađarsku iz Evropske unije!
Foto: AP

Kontroverzni predlog

ŠEF DIPLOMATIJE LUKSEMBRUGA: Isključite Mađarsku iz Evropske unije!

Planeta -

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn apelovao je danas da Mađarska bar privremeno bude isključena iz Evropske unije zbog nepoštovanja osnovnih demokratskih vrednosti.

"Ljudi kao Orban stvorili su sliku Evropske unije koja se usuđuje da brani vrednosti koje ne može da očuva unutar bloka", rekao je Aselborn u intervjuu za nemački list Velt.

Aselborn je rekao da "oni koji poput Mađarske dižu ograde prema ratnim izbeglicama, koji krše pravo na slobodu štampe ili nezavisno sudstvo, trebalo bi privremeno, a čak definitivno, da budu isključeni iz Evropske unije".On je naveo da je to jedini način da se očuvaju vrednosti Unije.

Mogućnost isključenja neke članice zbog kršenja osnovnih vrednosti Evropske unije predviđena je evropskim sporazumima, ali je za takvu odluku potrebna jednoglasna odluka.

"To jeste problem i Orban to dobro zna", rekao je Aselborn.

Orban je za 2. oktobar zakazao referendum o izbeglicama. On je nedavno rekao da su migranti "otrov" za Evropu, a vlasti u Budimpešti su prošle godine izgradile žičanu ogradu na južnim granicama kako bi se zaustavio nelegalni priliv migranata.

Burne reakcije

Ovim povodom oglasili su nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je uzvratio napad rekavši da je Aselborn "davno napustio red političara koje treba uzimati za ozibiljno."Aselborn je "frivolan karakter" rekao je Sijarto i dodao da je luksemburški ministar "arogantan i frustriran", prenosi BBC.

Štajnmajer je ukazao da Aselbornov stav nije zajednički stav EU.

"To nije stav dogovoren u Evropi. Mogu da razumem da, kada se radi o Mađarskoj, nek u Evropi postaje nestrpljiv... Međutim, nije moj lični pristup da nekoj članici EU pokazujem vrata", rekao je Štajnmajer na konferenciji za novinare u Rigi, preneo je Rojters.

Austrijski šef diplomatije Kurc poručio je da ne podržava ovakve izjave.

U EU, prema njegovim rečima, mora biti moguće "žustro diskutovati", ali jednom partneru preko medija poručiti da ga više ne želi u EU ne doprinosi zajedništvu.

"Mađarska je evropska država, članica EU i austrijski sused. Neophodno je poštovanje kako se ne bi ugrozio mirovni projekat Evropa", naglasio je Kurc.

Mađarska će 2. oktobra održati refrendum o odbacivanju bilo kakvog budućeg plana EU o preseljenju migranata u okviru zemalja članica.

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je juče oštro kritikovao migrantsku politiku EU, navodeći da to što je ta zemlja podigla ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj da bi zaustavila migrante predstavlja dokaz "nesposobnosti Brisela".

"Evropa mora da se probudi , kriza se neće rešiti sama od sebe", rekao je Orban, navodeći da su neophodne alternative - smislene debate i ujedinjena Evrope, prenosi MTI.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track