ŠEF PENTAGONA PORUČUJE: Amerika nepokolebljivo posvećena NATO-u
Foto: Reuters

Nema promene

ŠEF PENTAGONA PORUČUJE: Amerika nepokolebljivo posvećena NATO-u

Planeta -

Novi američki ministar odbrane Džejms Matis poručio je saveznicama u NATO-u da je Vašington "nepokolebljivo posvećen" toj vojnoj alijansi, iako je novi predsednik SAD Donald Tramp ranije ismejao tu organizaciju kao zastarelu.

Matis je u ponedeljak, prvog dana na dužnosti, razgovarao telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i ministrima odbrane Britanije i Kanade, i tom prilikom uputio tu poruku, prenosi danas AFP.

Matis je naglasio "nepokolebljivu posvećenost" SAD NATO-u u razgovoru sa britanskim kolegom Majklom Felonom, saopštio je portparol Pentagona Džef Dejvis.

Takođe je istakao da će SAD i Britanija uvek uživati jedinstveno bliske odnose, koji se održavaju u njihovim odbrambenim vezama "koje predstavljaju temelj američke bezbednosti".

U razgovoru sa Stoltenbergom, Matis - koji je ranije bio na visokoj funkciji u NATO-u - istakao je "ključnu ulogu koju NATO igra u transatlantskoj bezbednosti".

Matis je želeo da taj poziv obavi prvog dana na novoj funkciji kako bi učvrstio značaj koji pridaje Alijansi, navodi se u saopštenju Pentagona.

"Dva lidera su razgovarala o značaju naših zajedničkih vrednosti i Matis je istakao da, kada traže saveznike koji bi im pomogli u odbrani tih vrednosti, SAD uvek počinju sa Evropom", dodaje se u saopštenju.

Stoltenberg je kasnije iz Brisela saopštio da je imao "odličan razgovor" sa Matisom i opisao ga je kao "snažnog prijatelja NATO-a u Pentagonu".

Matis je pozvao i kanadskog ministra odbrane Hardžita Sadžana, i tom prilikom su istakli dubinu američko-kanadskih odnosa kao partnera u Severnoameričkoj vazdušno-kosmičkoj vojnoj komandi (NORAD), saveznika u NATO-u i suseda, navodi francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track