SENKA RATA U IRAKU: Biti Džeb Buš, prednost ili mana?
Foto: AP

Smeta mu prezime

SENKA RATA U IRAKU: Biti Džeb Buš, prednost ili mana?

Planeta -
Bivši guverner Floride Džeb Buš, brat i sin bivših američkih predsednika, pokušava da se ogradi od drugih predsedničkih kandidata kao i svojih rodbinskih veza

Bivši guverner Floride Džeb Buš, brat i sin bivših američkih predsednika objavio ulazak u trku za republikanskog predsedničkog kandidata na izborima 2016.

Pre Bušovog izlaska na pozornicu, atmosfera u sali gde se ceremonija održavala, zvučala je i izgledala drugačije … kao i nastojanje Džeba Buša da se ogradi od ostalih kandidata.

Članovi kubanske porodice Čirino pevali su na španskom, a čuli su se uzvici i poruke na španskom.

Džeb Buš je sedam godina bio republikanski guverner savezne države Floride. Borio se za školske vaučere i čarter škole , a istovremeno je smanjivao porez i broj zaposlenih u vladinim ustanovama. On kaže da će povećati ekonomski rast zemlje.

“4 odsto ekonomskog rasta i 19 miliona pratećih radnih mesta.”

Prezime će mu pomoći da sakupi novac za kampanju. Njegov otac Džordž Buš stariji i brat Džordž Buš mlađi, bili su američki predsednici. Međutim, to nasleđe bi moglo da mu šteti, zbog nepopularnog rata u Iraku, koji je poveo njegov brat Džordž.

”Džeb Buš mora da bude samo Džeb, a ne treći Buš", smatra republikanski strateg Ford O’Konel.

Novi predsednički kandidat Republikanske stranke obratio se pristalicama na engleskom i malo na španskom i pozvao prisutne da se pridruže njegovoj kampanji koja će promovisati mogućnosti za sve imigrante.

Odgovarajući na kritiku iz publike na temu useljeničke politike, Buš je odstupio od pripremljenog govora i uputio kritiku predsedniku Obami.

“Sledeći predsednik Sjedinjenih Država će predložiti smislenu imigracionu reformu, koja će biti prihvatljiva. Neće pribegavati uredbi.“

Iako konzervativac, Buš podržava reformu imigracione politike i uspostavljanje jedinstvenog školskog programa.

“On će, kao i Hilari Klinton, morati da objasni glasačima zašto u predsedničkoj kampanji nema novih imena ni novih lica”, kaže Džon Fortije iz dvostranačkog političkog centra.

Hilari Klinton, supruga bivšeg predsednika Bila Klintona, je za sada favorit među predsedničkim kandidatima Demokratske stranke. Ostali kandidati će sada biti u trci sa dve potencijalne predsedničke dinastije … drugog Klintona i trećeg Buša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track