SERGEJ ŠOJGU: Rusija će tužiti Francusku ako ne isporuči mistral
Foto: Fonet/AP

Moskva opet opominje

SERGEJ ŠOJGU: Rusija će tužiti Francusku ako ne isporuči mistral

Planeta -
Ministar odbrane Rusije kaže da bi procedura mogla da potraje šest meseci i da je Rusija zatražila od Francuske zvanično objašnjenje zbog neisporučivanja "mistrala"

MOSKVA - Rusija bi mogla da podnese tužbu protiv Francuske u narednih šest meseci zbog neisporučivanja nosača helikoptera "mistral", izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojugu.

"Ako ugovor ne bude ispunjen, biće podneta tužba", rekao je Šojgu, preneo je Itar-Tass. Ministar je dodao da bi procedura mogla da potraje šest meseci i da je Rusija zatražila od Francuske zvanično objašnjenje zbog neisporučivanja "mistrala", kako je dogovoreno ugovorom iz 2011. godine.

Kako je pre dva dana naveo neimenovani zvaničnik Federalnog zavoda Rusije za vojno-tehničku saradnju, u cilju utvrđivanja buduće odluke - da li će Rusija ići na sud ili dati Francuskoj više vremena - Rusija je zatražila od Francuske pisano objašnjenje situacije. Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian izjavio je početkom januara da za isporuku nosača helikoptera "mistral" Rusiji mora biti poštovan režim prekida vatre u Ukrajini, kao i da se mora razraditi mapa puta za rešenje tog problema.

"Potrebno je da se u tom delu Evrope poštuje režim prekida vatre i da se pojavi politička mapa puta koja će omogućiti jasnu situaciju i mir u regionu", rekao je ministar za radio Europ-1. On je dodao da vidi da se preduzimaju napori, ali da "zasad oni nisu osetni i ne mogu biti provereni, pa ne možemo da donesemo odluku", prenela je RIA Novosti.

Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera tipa "Mistral" sklopile su 2011. francuska kompanija DCNS i ruski Rosoboroneksport, a Francuska je trebalo da isporuči prvi desantni brod "Vladivostok" još 14. novembra ali se to nije dogodilo. Predsednik Francuske Fransoa Oland je, kako prenosi ruska agencija, izjavio da je odlučio da obustavi isporuku "Vladivostoka" zbog situacije u Ukrajini, a početkom decembra francuski premijer Manuel Vals rekao je da smatra da je preuranjeno pričati da je posao "propao".

Iz Moskve je više puta poručeno da Rusija očekuje od Francuske ili isporuku brodova, ili povraćaj novca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track