SEVERNA KOREJA: SAD su krive za migrantsku krizu, za razliku od njih mi smo kolevka srećnog života
Foto: AP

Zla imperija

SEVERNA KOREJA: SAD su krive za migrantsku krizu, za razliku od njih mi smo kolevka srećnog života

Planeta -
Pjongjang ističe i da su SAD podsticale građanske ratove pod izgovorom borbe protiv terorizma i uvođenjem demokratije

PJONGJANG - Severna Koreja optužila je danas "zlu imperiju" - Sjedinjene Američke Države, da su izazvale najveću izbegličku krizu od Drugog svetskog rata, ističući da je broj izbeglica izuzetno skočio pošto su "SAD započele ratove u Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji i drugim delovima sveta".

Pjongjang ističe i da su SAD "podsticale građanske ratove pod izgovorom 'borbe protiv terorizma' i uvođenjem demokratije'", preneo je Frans pres.

"To su SAD izazvale ozbiljan izbeglički problem koji se širi u čitavoj Evropi", rekao je neimenovani portparol Ministarstva inostranih poslova Severne Koreje.

"SAD su jedna zla imperija koja krši sve vrste ljudskih prava", navodi se u izjavi koju je prenela zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA. Izjava predstavlja odgovor na nedavnu raspravu o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji tokom sastanka Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

U reagovanju se navodi se da je, za razliku od SAD, Severna Koreja "kolevka srećnog života" i da Vašington treba da bude u fokusu osude. AFP podseća da je u prošlogodišnjem izveštaju specijalne komisije UN Pjongjang osuđen za kršenje ljudskih prava "bez premca u savremenom svetu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track