SI KISINDŽERU: Kina pažljivo posmatra SAD posle izbora
Foto: AP

Oprezno

SI KISINDŽERU: Kina pažljivo posmatra SAD posle izbora

Planeta -

PEKING - Kineski predsednik Si Đinping poručio je danas bivšem američkom državnom sekretaru Henriju Kisindžeru da Kina nadgleda američku politiku "veoma pažljivo" posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

"Predsednički izbori su se održali u SAD i sada se nalazimo u ključnom trenutku. Mi, sa kineske strane, pažljivo posmatramo situaciju. Sada je period tranzicije. Sve u svemu, voleli bismo da vidimo napredak u odnosima Kine i SAD na stabilan i održiv način", rekao je Si Kisindžeru.

Tramp je tokom predizborne kamapanje oštro kritikovao Kinu Najavljujući da će uvesti carinu od 45 odsto na uvezenu kinesku robu i označiti tu zemlju kao manipulatora valutama.

Si je u telefonskom razgovoru sa Trampom nekoliko dana posle njegove pobede rekao da je saradnja jedini izbor za Kinu i SAD.

Kineski predsednik se susreo sa odlazećim američkim predsednikom Barakom Obamom na marginama sastanka Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Limi prošlog meseca, gde je pozvao na "glatku tranziciju" u odnosu Pekinga sa dolazećom kabinetom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track