SJI ĐINPING: Ne prihvatamo nikakve akcije zasnovane na presudi u Hagu
Foto: Fonet/AP, 24.09.2015.

Spor između Kine i Filipina

SJI ĐINPING: Ne prihvatamo nikakve akcije zasnovane na presudi u Hagu

Planeta -

Kineski predsednik Sji Djinping, rekao je danas da je Kina posvećena održavanju mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru, ali neće prihvatiti nikakve stavove niti akcije zasnovane na presudi Stalnog arbitražnog suda (PCA) u Hagu o sporu između Filipina i Kine u vezi sa teritorijalnim pravima u tom moru

Kina nema pravnu osnovu za polaganje "istorijskih prava" na ostrva u Južnom kineskom moru, zaključio je danas Stalni arbitražni sud u Hagu, u presudi o sporu između Filipina i Kine u vezi sa teritorijalnim pravima u Južnom kineskom moru.

Međunarodni sud je ustanovio i da je Kina prekršila suverena prava Filipina u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni te zemlje u Južnom kineskom moru, mešajući se u filipinske ribarske aktivnosti i istraživanje nafte, gradeći veštačka ostrva i ne sprečavajući kineske ribare da love ribu u toj zoni, javio je AFP.

Sudije su utvrdile da su kineske policijske patrole rizikovale sudar sa filipinskim ribarskim brodovima u delovima mora, bogatog energentima, mineralima i ribom, i da je Kina izazvala neotklonjivu štetu na koralnim stenama tokom građevinskih radova.

"Trubunal je zaključio da ne postoji pravna osnova da Kina polaže istorijska prava na morske oblasti u okviru takozvane "linije devet crtica", saopštio je sud.Kineska agencija Sinhua javila je, posle objavljivanja presude, da Kina ne prihvata i ne priznaje odluku suda u Hagu.

"Ova presuda je ništavna, nevažeća i nije obavezujuća", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine na svom sajtu, dodavši da Peking ne prihvata nijedan način rešavanja spora koji nametne treća strana, niti bilo kakvo rešenje koje se Kini nameće.

Peking je odbacio i mogućnost da brani svoj stav pred sudom.

"Kineski teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interesi u Južnom kineskom moru ni pod kakvim okolnostima neće biti pogođeni ovakvim presudama. Kina se protivi i nikada neće prihvatiti nijednu tvrdnju niti akciju zasnovanu na ovakvim presudama", dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track