SKANDAL U AUSTRALIJI: Od srpske crkve napravili džamiju!
Foto: čitaoci Kurira

Pravoslavci zgroženi

SKANDAL U AUSTRALIJI: Od srpske crkve napravili džamiju!

Planeta -
Naši građani u Melburnu tvrde da su velikodostojnici Crkve Svetog arhiđakona Stefana izdali deo prostorija tog zdanja Pakistancima i Avganistancima
1 / 4

MELBURN - Sala Crkve Svetog arhiđakona Stefana u oblasti Kizboro, u australijskom gradu Melburnu, pretvorena je u džamiju, a pravoslavne ikone u njoj prekrivene su zastavama i relikvijama karakterističnim za islamsku religiju.

Prema tvrdnjama srpskih vernika iz Australije koji su fotografisali crkvu i slike poslali Saši Saviću, vođi srpskog ogranka moto-bratstva Noćni vukovi, vladika Irinej Dobrijević i sveštenik Čedomir Videkanić izdali su na korišćenje crkvene prostorije pakistanskim i avganistanskim islamskim vernicima.- Zvala su me braća iz Australije koja su zgrožena ovim postupkom, skarednim za Srpsku pravoslavnu crkvu. Svi zajedno dižemo glas protiv vladike Irineja, koji je zarad novca dobijenog od izdavanja sale dozvolio da se naša svetinja pretvori u džamiju. Da se razumemo, mi nemamo ništa protiv islamske veroispovesti, ali njima nije mesto u crkvenom domu koji su pravoslavci izgradili - kaže za Kurir Saša Savić.

On dodaje da je eparhija izgrađena zahvaljujući vernicima koji su izdvajali dobrovoljne priloge za taj projekat.- Skoro 40 godina je građena eparhija, a vernici su sad doživeli ovo bogohuljenje. Sve mogu da razumem, ali to da neko prodaje veru za večeru nikad neću - priča ogorčeni Savić.

Inače, vladika Irinej je već nekoliko puta bio u žiži javnosti, a srpski vernici iz Australije ističu da je 2008. bio povezan s velikim skandalom u crkvi. Naime, i mediji su tada pisali da je on išutirao crkvene relikvije prilikom lomljenja slavskog kolača jer mu se navodno nije svidelo što je domaćin uhvatio kolač pre njega.Do zaključenja ovog broja nismo dobili komentar iz Srpske pravoslavne crkve.

Priprema se veliki protestTRAŽE HITNU SMENU VLADIKE IRINEJARevoltirani pravoslavni vernici najavili su protest ispred crkve u Melburnu, na kojem će zahtevati da vladika Irinej što pre bude smenjen, kaže Saša Savić.- Na to bogohuljenje naša braća, pravoslavni vernici, nisu mogli da ostanu mirni. Oni će zakazati veliki protest ispred crkve i tražiće da se vladika Irinej smeni. Posavetovao sam ih i da napišu protestno pismo i pošalju ga u Srbiju - naglašava Savić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track