ŠKOLA U NEMAČKOJ ZABRANILA NOŠENJE BURKE: Tvrde da se deca plaše osoba čije je telo pokriveno
Foto: Ap 7 Avg 2015

Školska pravila

ŠKOLA U NEMAČKOJ ZABRANILA NOŠENJE BURKE: Tvrde da se deca plaše osoba čije je telo pokriveno

Planeta -
Ekspert za pitanje islama Mihael Kifer kaže da je dolazak zabrađenih žena u školu i praktični probem, pošto se majke prekrivenog lica ne mogu identifikovati

BERLIN - Osnovna škola Adolf Klarenbah u Diseldorfu zabranila je nošenje burke i feredže u zgradi i školskom dvorištu uz argument da se deca plaše osoba čije je telo pokriveno i da to može narušiti školski mir, prenose danas nemački mediji, navodeći da je reč o, najverovatnije, prvoj školi u Nemačkoj koja je donela takvu odluku.

Da li je zabrana dolaska u školu i školsko dvorište zabrađenim majkama ili tetkama pravno osnovana ili ne, otvoreno je pitanje, navode mediji.

Ekspert za pitanje islama Mihael Kifer iz Diseldorfa može da razume školsku odluku i kaže da je dolazak zabrađenih žena u školu i određeni praktični probem, pošto se majke prekrivenog lica ne mogu identifikovati kada odvode decu iz škole.

Ekspert za istraživanje migracija Klaus Špenlen sa Univeziteta Hajnrih Hajne u Diseldorfu gleda, međutim, kritički na ovu odluku škole.

"Škole nemaju pravo da ometaju religioznu slobodu", rekao je Špenlen, naglasivši da u to spada i nošenje religioznih simbola.

On smatra da škole, takođe, ne smeju roditeljima propisivati kako da se obuku prilikom dolaska.

Jedna majka, čije dete ide u tu školu, a koja nosi feredžu, rekla je da će pre na ulici pokupiti svoje dete, nego da se odrekne nošenja feredže, prenose nemački mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track