ŠKRBIĆ ODLAZI POSLE 18 MESECI: Ambasador BiH u Beogradu podneo ostavku
Foto: BETA

Zbog raskola sa Sarajevom

ŠKRBIĆ ODLAZI POSLE 18 MESECI: Ambasador BiH u Beogradu podneo ostavku

Planeta -
Kao razlog zbog kog podnosi ostavku Ranko Škrvić je naveo suštinsko i konceptualno neslaganje sa aktuelnom politikom u BiH

BEOGRAD - Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić izjavio je da je podneo ostavku na ovu funkciju, na koju je imenovan pre 18 meseci.

U obrazloženju ostavke navedeno je da je ona upućena predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, a da je razlog "suštinsko i konceptualno neslaganje sa aktuelnom politikom u BiH".

"Ne želim da budem eksponent takve politike BiH, a još manje da provodim tako zacrtanu spoljnu politiku prema Srbiji, te stoga neopozivo podnosim ostavku na mesto ambasadora", navodi Škrbić u izjavi Srni. On je podsetio da je njegovim imenovanjem prvi put na ovu poziciju od uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i BiH došao Srbin iz Republike Srpske, te da je to za njega bila i ostala najviša čast i priznanje.

Škrbić je naglasio da je tokom proteklih 18 meseci ambasadorske službe nastojao da u potpunosti opravda poverenje i doprinese jačanju bilateralnih odnosa kako BiH sa Srbijom tako i jačanju veza Republike Srpske i Srbije, a u najboljem interesu svih naroda koje predstavlja.

Zbog političke hajke na mene stiče se utisak da je BiH zemlja nedorasla za demoktratski dijalog, kaže Ranko Škrbić
Zbog političke hajke na mene stiče se utisak da je BiH zemlja nedorasla za demoktratski dijalog, kaže Ranko Škrbić

"Nažalost, tokom predizborne kampanje i otvorene hajke koja je vođena od opozicionih političkih lidera, a koja je nastavljena do današnjih dana, nastojalo se maksimalno diskreditovati moje ime, moja pozicija i uloga koju imam kao ambasador BiH", rekao je Škrbić. On je naveo da tako nešto nije zabeleženo u diplomatskoj praksi u skorijoj istoriji i da je zasigurno doprinelo da se o političkim prilikama u BiH stekne slika kao o zemlji nedorasloj za demoktratski dijalog, koja kao takva još "luta" na evropskom putu i u kojoj su neki političari "zarobljeni između mržnje i sujete i ujedno slijepi u političkom proviđanju, pa samim tim i nesposobni da preuzmu lidersku ulogu u vođenju društva".

"To i potvrđuju najnoviji događaji oko formiranja vlasti u BiH, gde se opozicione stranke iz Republike Srpske utrkuju u neprincipijelnom koaliranju kako bi po svaku cenu ušli u strukture vlasti na centralnom nivou. Takva politika je opasnost i za Republiku Srpsku, ali i za BiH u celosti", istakao je Škrbić.

(Istinito)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track