SKRIVENO BOGATSVO VATIKANA: Na tajnim računima pronašli više od milijardu evra!
Foto: Fonet Ap

Otkrivena tajna

SKRIVENO BOGATSVO VATIKANA: Na tajnim računima pronašli više od milijardu evra!

Planeta -
Nakon što je kardinal Džordž Pel preuzeo nadzor nad vatikanskim finansijama i uspostavio strože kriterijume otkriveno je postojanje oko 1,1 milijarde evra u neprijavljenim fondovima

Različiti ogranci unutar vatikanske administracije držali su više od milijardu evra u skrivenim fondovima koje nisu prijavili na zbirnom finansijskom izveštaju.

Kako piše Rojters, nakon što je kardinal Džordž Pel preuzeo nadzor nad vatikanskim finansijama i uspostavio strože kriterijume, finansijski izveštaj otkrio je postojanje oko 1,1 milijarde evra u prethodno neprijavljenim fondovima.

Pel, vatikanski autsajder kojeg je papa Franja postavio kako bi zaveo red u haos crkvenih računa, nije hteo da tvrdi da se radi o malverzacijama, ali napomenuo je kako su odvojeni ogranci imali ‘gotovo potpuno odrešene ruke’ u vođenju vlastitih finansija.

Sveta Stolica je u 2014. godini poslovala s minusom od 25,6 miliona evra, dok je država Vatikan, koja ima odvojen proračun, poslovala s profitom od 63,5 miliona evra, gotovo dvostruko više nego godinu ranije.

Od izbora novog pape u 2013. godine, Vatikan je pokrenuo velike reforme kako bi se pridržavao međunarodnih finansijskih standarda i zaustavio pranje novca koje je zatvorilo brojne sumnjive račune u vatikanskoj banci, Institutu za religijska dela (IOR).

Prošle godine, Vatikan je uveo međunarodne standarde za računovodstvo u javnom sektoru (IPSAS), i sada finansije za svaki ogranak unutar Vatikana pregledava međunarodna revizorska kompanija.

Inače, kardinal Pel je na skriveni novac naišao još prošle godine, ali tek je sada taj iznos osvanuo u formalnom finansijskom izveštaju.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja