SLEDI JOŠ ŽEŠĆI UDAR NA ISIL: Nemačka kreće u vojnu intervenciju u Siriji sa 1.200 vojnika
Foto: Reuters

Pomoć Francuskoj

SLEDI JOŠ ŽEŠĆI UDAR NA ISIL: Nemačka kreće u vojnu intervenciju u Siriji sa 1.200 vojnika

Planeta -
Nemačka, koja se dugo opirala vojnoj intervenciji u Siriji, u četvrtak je izvestila da načelno pristaje na takvu misiju nakon pariskih napada

Njemačka vojska je danas objavila da će oko 1.200 vojnika poslati u Siriju kako bi pomogla Francuskoj u borbi s organizacijom Islamskom državom (IS), što će biti najveća nemačka misija u inostranstvu.

"S vojnog gledišta broj vojnika koji su potrebni da osiguraju funkcionisanje aviona i brodova trebao bi da se kreće oko 1.200", rekao je glavni inspektor Bundesvera, najviši čin u nemačkoj vojsci, Volker Veker za Bild.

Misija bi mogla početi "uskoro,posle dobijanja mandata" , dodao je.

Nemačka, koja se dugo opirala vojnoj intervenciji u Siriji, u četvrtak je izvestila da načelno pristaje na takvu misiju nakon pariskih napada, ali nije navela pojedinosti o broju mobilisanih vojnika.

Nakon načelne odluke, nemačka vlada u utorak treba da službeno potvrdi nemačku vojnu intervenciju u Siriji, posle čega će o njoj glasati zastupnici u parlamentu, što bi trebalo da ide glatko obzirom na veliku većinu kojom u Bundestagu raspolaže koalicija kancelarke Angele Merkel.

Nemačka vojska je 1999. prvi put nakon Drugog svetskog rata vojno intervenisala u inostranstvu u okviru NATO vazdušnih udara na Kosovu, nakon odobrenja Saveznog ustavnog suda.

Trenutno je posredno umešana u borbu s IS-om u sklopu obučavanja i opremanja kurdskih boraca na severu Iraka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track