SLOBODNA SIRIJSKA VOJSKA: Nećemo prihvatiti masakr koji su pripremili Rusija i SAD!
Foto: Fonet

Zaoštravanje

SLOBODNA SIRIJSKA VOJSKA: Nećemo prihvatiti masakr koji su pripremili Rusija i SAD!

Planeta -
Dobre vesti stižu iz Sirije. Konačno je oslobođen i grad Šeik Miskin u južnoj sirijskoj pokrajini Dara'a. Vest su osim provladinih medija potvrdili i SOHR iz Londona, kao i arapska televizija OrientTV.

Sirijske snage su od militanata oslobodile ključni grad i tako terorističkim grupama presekle rute kojima su bili povezani između istočnog i zapadnog dela pokrajine Dara'a.

Dan ranije su sirijski izvori rekli da je vojska preuzela kontrolu nad više od 90 odsto Šeikh Miskina. SOHR je izvestio da se sukobi sada odvijaju izvan zapadnih predgrađa grada.

Bezbednosni izvori su za AFP izjavili da je Šeikh Miskin bio "odskočna daska za aktivnosti terorista i njihovo glavno uporište iz kojega su delovali u celoj pokrajini Dara'a".

Osim i strateškom smislu, pobede sirijske vojske vladi u Damasku osiguravaju i bolju startnu poziciju u pregovorima u Ženevi. Pod pretpostavkom da uopšte budu održani krajem ovog meseca.

Prilično zanimljiv članak je objavio "Gulf News" medijske grupe Al-Nisr Publishing iz Dubaija. U njemu stoji kako će predstojeći razgovori u Ženevi biti katastrofa za sirijsku opoziciju.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Razgovori, koji su trebalo već da počnu, odloženi su u poslednjem minutu zbog "diplomatskih nesuglasica".Američki državni sekretar Džon Keri, koji je bio u Rijadu tokom vikenda i sastao se Riadom Hijabom, višim fukncionerom takozvane "sirijske opozicije".

Vašington je dao nejasnu izjavu kako su Saudijska Arabija i SAD postigli "neodređeno razumevanje po pitanju Sirije".

Izvori za Gulf News kažu da je Keri sirijskoj opoziciji u Rijadu u stvari preneo ultimatum Rusije.

Riad Hidžab, koji je imenovan za predsednika Višeg pregovaračkog odbora, bio je odgovoran za sastavljanje 15 imena koji će kao izaslanstvo ići u Ženevu. Međutim ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, uložio je veto na učestvovanje u pregovorima grupama Džaiš Al-Islam i Ahrar Al-Šam.

Moskva i dalje stoji iza tvrdnje da se radi o terorističkim grupama koje imaju podršku Saudijske Arabije.Keri se, prema pisanju lista iz Dubaija, složio s Lavrovom tokom sastanka u Cirihu, održanom uoči razgovora s predstavnicima "Zalivskog saveta za saradnju".

Američki državni sekretar je rekao da će Riad Hidžab i sirijska opozicija u Ženevi pregovarati o stvaranju vlade nacionalnog jedinstva u kojoj će biti i predstavnici vlade u Damasku.

Foto: AP
Foto: AP

Osim toga, uopšte nije bilo govora o datumu odlaska Bašara Al-Asada s vlasti.

"SAD i Rusija su se takođe dogovorili da će Asad imati pravo kandidovanje na predsedničkim izborima u leto 2017. godine", piše Gulf News.

Hidžab je navodno izrazio duboku zabrinutost i razočaranje onim što je čuo od Kerija, jer je to "dramatičan pomak u stavu Vašingtona prema sirijskoj opoziciji".

Ovakav rasplet događaja je bez sumnje velika pobjeda za Damask i Moskvu.

Osim toga, Keri i Lavrov su navodno odlučili da je u ovom trenutku preko potrebno uspostaviti vladu nacionalnog jedinstva, proglasiti primirje, izraditi novi ustav, te održati parlamentarne i predsedničke izbore.

Keri je uverio Riada Hidžaba, uprkos ranijem odbijanju, da u spisak od 15 pregovarača uvrsti i tri imena na kojima je insistirala Moskva. To su Salih Muslim, predsednik sirijskih Kurda, iako je na njegovo ime ranije veto uložila Turska, bivši visoki sirijski vladin funkcioner Kadri Džamil i advokat za ljudska prava Haitam Mana. Sva trojica su namerno zanemarena na ranijem skupu sirijske opozicije u Rijadu.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je danas još jednom za "Daily Sabah" naglasio "kako se Turska kategorički protivi učestvovanju sirijskih Kurda iz Stranke demokratske unije (PYD) i Jedinica narodne zaštite (YPG) na pregovorima u Ženevi, jer je njihovo mestu uz Asadov režim".

Foto: Fonet AP
Foto: Fonet AP

Međutim, ako je istina što pišu gotovo svi arapski izvori, planirani pregovori u Ženevi su pretrpeli potpuni obrt od onoga što je prvobitno mislio.

Očigledno je Keri popustio pred uveravanjima svog ruskog kolege Lavrova i prihvatio činjenicu da su grupe Džaiš Al-Islama i Al-Ahrar Šam terorističke organizacije, ali ne samo to.

Keri je takođe rekao da opozicija neće preuzeti potpunu vlast u Damasku, nego će učestvovati u procesu stvaranja vlade nacionalnog jedinstva.

Osim toga, prema dogovoru, Asadu će biti dopušteno da se ponovno kandiduje na izborima 2017. godine.Na užas Hidžaba i opozicije, promenjena je logika Ženevskog sporazuma iz 2012. godine, kojim se kao telo koje će zameniti predsednika Asada trebalo uspostaviti prelazna vlada, a ne vlada nacionalnog jedinstva. To je bio jedan od strateških ciljeva opozicije u prethodnim mirovnim pregovorima, a novi sastanak neće uključivati ​​takvu meru.

List Al-Arabi naglasio kako je Keri u Rijad došao s jasnim ultimatumima Rusije i Irana, a sirijska opozicija u egzilu je saopštila da će pregovori, ako propadnu, "to biti krivica Moskve".

"S oduševljenjem su se čekali mirovni pregovori koji su trebalo da započnu u Ženevi, ali su neslaganja među glavnim sponzorima i strankama poremetila raspored. Američki državni sekretar je rekao da je održao razgovore s ključnim figurama, uključujući njegove francuske, turske, ruske i saudijske kolege. Keri ulaže napore da se diplomatskim putem reši građanski rat koji Siriju razara gotovo pet godina, ali su ga predstavnici sirijske opozicije optužili da im je preneo jasna naređenja iz Rusije i Irana", piše Al-Araby.

Sastanak u Rijadu između Kerija i šefa sirijske opozicije je bio "katastrofalan", izjavio je visoki izvor iz takozvane "sirijske opozicije u egzilu" za agenciju The New Arab.

"Keri je sa sobom nosio jasne zapovijedi iz Rusije i Irana i prijetio sirijskoj opoziciji u slučaju neposluha", dodao je izvor, koji je potvrdio već navedeno i da će se na pregovorima u Ženevi raditi na uspostavi vlade nacionalnog jedinstva, a ne prelazne vlade sa svim nadležnostima.

Foto: AP
Foto: AP

Al-Araby također potvrđuje da je Keri tokom sastanka rekao "da bi Bašar Al-Asad trebalo da ima pravo da se kandiduje na predsedničkim izborima koji će se održati kasnije".

Sirijska opozicija je saopštila da je pod pritiskom Kerija pristala da učestvuje u mirovnim pregovorima kako bi se dogovorili daljnji koraci, uključujući i obustavu vazdušnih udara.

Ovu gotovo neverovatnu vest je potvrdio i Al-Monitor, panarapski portal sa sedištem u Vašingtonu, ali zbog svega navedenog i nesuglasica između strana u pregovorima dovodi u pitanje samo održavanje konferencije.

Problem je i dalje predstavnik grupe Džaiš Al-Islam, Mohamad Alouš, brat ubijenog islamističkog lidera Zahrana Alouša, koji je na popisu pregovarača, a Rusija i Damask tu grupu smatraju terorističkom.

Rusija odbacuje da oružane opozicione frakcije budu zastupljene na Ženevskoj konferenciji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je nakon sastanka s američkim kolegom Džonom Kerijem u Cirihu izjavio:

"Mi još verujemo da su Džaish Al-Islam i Ahrar Al-Šam terorističke organizacije, a Džaiš Al-Islam ne samo da je bombardovao stambena područja u Damasku, nego i rusku ambasadu u Siriji."

Sirijski diplomatski izvor je za "Al-Akhbar" rekao "kako je sirijska vlada ozbiljna u nastojanju da se pronađe političko rešenje za krizu, ali ne može odustati od odlučne borbe protiv terorizma i ne može pregovarati s teroristima".

Naravno, službene potvrde za sve navedeno nema, ali je primetna prilična nervoza u redovima "sirijske opozicija" koja je posebno za pregovore u Ženevi okupljena nedavno u Rijadu. To najviše potvrđuju izjave u kojima tvrde da je Keri na pregovore s njima došao s "ruskim i iranskim ultimatumom".

Takozvana "Slobodna sirijska vojska" ogorčena: "Kerry je kapitulirao, ali ćemo se boriti do kraja!"

Foto: AP
Foto: AP

Na stranicama takozvane "Slobodne sirijske vojske" stoji saopštenje njihovog portparola, pukovnika Abdula Džabara Al-Akuidia, gde se potvrđuje da je američki državni sekretar vršio pritisak na pregovarače koji bi u pregovorima u Ženevi trebalo zastupati oružane frakcije takozvane "sirijske umerene opozicije", ali i da je američki državni sekretar potvrdio kako Bašaru Al-Asadu ipak treba osigurati kandidaturu na sledećim predsedničkim izborima.

"Uz božji blagoslov će sirijski narod izdržati i neće prihvatiti masakr koji su mu tokom noći pripremili Rusija i Amerika, koji zajedno žele uništit revoluciju slobode i dostojanstva. Mi koji smo uključeni u ovu našu revoluciju ići ćemo do kraja i nećemo položiti naše oružje dok ne postignemo pobedu, svrgnemo ovaj kriminalni režim i dok ne proteramo ruske i iranske okupatore i njihove pse iz sektaških milicija, kao i terorističku organizaciju ISIL", izjavu pukovnika Abdula Džabara Al-Akuidia takozvane FSA prenosi All4Syria.

Slično saopštenje je izdala i teroristička organizacija Ahrar Al-Šam, prenosi dopisnik iz Sirije Ivan Sidorenko, a vest o pritisku Kerija na "sirijsku opoziciju" da popusti pred zahtevima Moskve i Teherana potvrđuje i viši urednik Daily Beasta majkl Vis.

Ovi navodi u potpunosti negiraju nedavne napise Fajnenšl Tajmsa koji je, pozivajući se na neimenovane zapadne izvore, naveo "kako je Rusija pristala na odlazak Bašara Al-Asada s vlasti", što je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, istog trenutka opovrgnuo.

Vraćajući se na početak, budući da bi konačni spisak pregovarača strane trebalo da predaju do 29. januara, najbolje rešenje za Siriju, Rusiju i Iran jesu vojne pobede sirijske vojske poput ove poslednje u Šeik Miskinu, gde su Al-Nusra Front i druge terorističke grupe, pre potpunog sloma, pružale žestok otpor gotovo mesec dana.

(Altermainstreaminfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track