SLOMLJENI I IZNEMOGLI: U Švedsku nedeljno stiže 700 dece bez roditelja

Preživljavanje

SLOMLJENI I IZNEMOGLI: U Švedsku nedeljno stiže 700 dece bez roditelja

Planeta -
Roditelji često mogu da priušte da krijumčarima plate samo za jednog člana porodice, te šalju decu na dalek put do Švedske u nadi da će tako izbeći njihovo regrutovanje kao boraca nekih militantnih grupa, poput Islamske države

MALME - U Švedsku svake nedelje, bez pratnje starijih, stiže oko 700 maloletnih izbeglica, na čijim telima su primetne posledice fizičkog i psihičkog zlostavljanja, kao i ožiljci nakon proživljenih nesreća. Većina njih su dečaci u tinejdžerskom dobu, koji nakon odlaska iz zemalja Bliskog istoka, Afrike ili Azije, svoj put završavaju prelaženjem preko Ersundskog mosta, koji povezuje Kopenhagen i švedski grad Malme.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Malmeu, prvoj destinaciji u kojoj izbeglice u Švedskoj pronalaze pomoć, nalazi se tranzitni centar čije osoblje se stara o deci bez roditelja tokom prvih dana njihovog boravka u zemlji. Neka od njih dolaze sa povredama glave ili slomljenim kostima, navode zaposleni u centru, prenosi Rojters. Povrede su često posledica pada iz kamiona, u kojima deca putuju, ali i delo krijumčara, koje roditelji plaćaju kako bi bezbedno odveli njihovu decu do severa Evrope. Neki pate i od gubitka sluha jer su ih udarali po ušima tokom opasne plovidbe preko mora, za koju su korišćeni neadekvatni splavovi i čamci.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Prihvatili smo i mnoge koji su stigli iz Libije, a među njima su i oni koji su putovali brodovima koji su se prevrnuli", poručila je menadžerka centra Kristina Rozen. Zaposleni u centru smatraju da je polovini dece neophodna psihička nega, a kao primer, navode da je jedno dete, koje je na put pošlo bez roditelja, videlo svog brata kako se davi u Sredozemnom moru.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Roditelji, naime, često mogu da priušte da krijumčarima plate samo za jednog člana porodice, te šalju decu na dalek put do Švedske u nadi da će tako izbeći njihovo regrutovanje kao boraca nekih militantnih grupa, poput Islamske države, objašnjavaju zaposleni u centru. Kako dodaju, manje od trećine dece, koja dolaze bez pratnje starijih, ponovo se susretne sa roditeljima. Mališani u tranzitnom centru u Malmeu ostaju samo nekoliko dana, a potom odlaze u druge gradove širom Švedske, a ukoliko su još veoma mali, dobijaju smeštaj u hraniteljskim porodicama.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaposleni se trude da im olakšaju boravak u želji da ga doživljavaju kao svoj dom, a ne instituciju, te deca u "dnevnoj sobi" centra često igraju igrice na kompjuteru ili krstare Fejsbukom. Deca koja dolaze vozom na sebi obično imaju čistu odeću za razliku od onih koji stižu kamionima. "Ono što je najuočiljivije na njima je veliki umor i glad. Jedu beskrajne količine hrane", rekla je Rozen.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Lutajući ulicama Malmea, maloletnici često nailaze na nepoznate osobe koje ih potom predaju gradskim vlastima. Neka deca tragaju za policijskim ili socijalnim radnicima dok druge krijumčari ostavljaju u blizini agencije za migrancije dajući im uputstva kako da stignu do njihovih kancelarija.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Švedska je zemlja, podseća Rojters, koja u odnosu na broj stanovništva ima više tražilaca azila nego bilo koja druga evropska država, a zbog sve gore situacije u Siriji, njihov broj se povećava. To je zemlja koja prima izbeglice već decenijama, a u nju dolazi i trećina dece koja stižu u EU bez roditelja. Prošle godine 29 odsto dece bez roditelja, koja su tražila azil u EU, došlo je u Švedsku, dodaje agencija ističući da troškovi njihovog zbrinjavanja ove godine iznose 1.1 milijardu dolara. Oko 92 odsto dece, koja dolazi bez pratnje starijih u potrazi za azilom, ima između 13 i 17 godina. Od početka godine do avgusta, u Švedskoj je zahtev za azil podnelo 9.383 dece bez roditelja što je znatno više nego tokom cele 2014. godine, kada je zahtev podnelo njih 7.049.

Prema podacima švedske migracione agencije, ta deca su uglavnom poreklom iz Avganistana, Eritreje, Somalije i Sirije i većina su muškog pola. Stopa zaposlenosti kod maloletnika koji su došli u zemlju između 2003. i 2013. godine je niža od prošecne u Švedskoj, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Stokholmu, u kojem se navodi da deca bez roditelja češće nalaze posao od onih koji su došli u pratnji svojih staratelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track