SLOVENIJA U ŠOKU: Đaci koji su objavili snimak seksa mogu da odgovaraju zbog samoubistva direktora
Foto: Printscreen Yt

OD SEKS-SKANDALA DO ISTRAGE UBISTVA

SLOVENIJA U ŠOKU: Đaci koji su objavili snimak seksa mogu da odgovaraju zbog samoubistva direktora

Planeta -
Svi đaci Srednje mašinske škole u Mariboru su pod istragom, traži se ko je objavio sniman seksta direktora i profesorke matemantike, zbog kojeg je direktor izvršio samoubistvo

MARIBOR - Slovenija je u šoku je zbog toga što se seks-skandal u Srednjoj mašinskoj školi u Mariboru, koji je sam po sebi potresao javnost, pretvorio u istragu ubistva pošto se osramoćeni direktor te škole ubio ne mogavši da podnese sramotu, a protiv svih učenika pokrenuta istraga.

Sve je počelo pre desetak dana kad je na internetu objavljen video-snimak dvoje odraslih ljudi tokom polnog čina, kunilingusa, što za pojmove interneta baš i nije neko čudo. Međutim, bruka je pukla zbog teksta koji prati taj snimak, a u kojem piše da su akteri ni manje ni više nego direktor mariborske Srednje mašinske škole Drago Kamenik i profesorka matematike u toj školi Manja Mertel. U "akciji" su ih navodno mobilnim telefonom snimili učenici, koji su snimak postavili na internet, da ga svi vide - kolege profesori, roditelji đaka, ostali učenici, ali i porodice aktera.

Kad je skandal buknuo u javnosti, direktor i profesorka matematike počeli su da se brane tvrdeći da je snimak izmontiran, da na snimku nisu oni, pa su podneli i krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe koja je snimak objavila. Ipak, pritisak javnosti i okoline bio je izuzetno snažan.

Profesorka Mertel je uzela bolovanje čim je snimak objavljen i od tada se nije pojavila u školi. Pokojni direktor Kamenik se još borio i trudio da dokaže da su on i kolegnica nevini, a onda se očigledno, kažu njegovi prijatelji, nešto u njemu prelomilo - imao je porodicu, suprugu i dvoje dece - pa se odlučio na najgore, da oduzme sebi život.

Tokom višedevne rasprave u deželi iskristalisirala su se dva ključna stava. Prvi je da je objavljivanje bilo čega na internetu bez odobrenja učesnika - nedopustivo i predstavlja ozbiljno i kažnjivo zadiranje u privatnost. Drugi je isto tako legitiman: kako su dve u društvu visokopozicionirane osobe, a direktor škole i profesorka to jesu, smele da se seksaju u prostorijama škole, dakle u javnim prostorima, gde se od njih očekuje da učenicima budu profesionalni, ali i moralni primer i uzor?

Zagovornici druge teze tvrde da su njih dvoje zbog tog prijestupa automatski izgubili i pravo na privatnost. Inače, pre nekoliko godina u jednoj slovenačkoj osnovnoj školi distribuirane su slike koje je sama učiteljica stavljala na internet, a na kojima je u polnom odnosu s partnerom. Međutim, školski odbor tada je zaključio da učiteljica nije ugrozila svoj profesionalni krediblitet jer je reč o njenom privatnom životu.

Sada se čekaju rezultati policijske istrage o osobi koja je snimak neovlašteno postavila na internet.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track