SNAŽNO NEVREME: Pula i Zadar pod vodom, Banjaluci preti oluja
Foto: Fonet

Opasno u BiH i Hrvatskoj

SNAŽNO NEVREME: Pula i Zadar pod vodom, Banjaluci preti oluja

Planeta -
Očekuju se grmljavine, mestimično sa obilnijim padavinama većim od 30 litara po metru kvadratnom, lokalno moguće i preko 50 litara po metru kvadratnom, stoji u upozorenju meteoalarma

BEOGRAD - Severni Jadran, riječko i splitsko područje zahvatilo je jako nevreme sa obilnom kišom. Velika količina padavina obrušila se i na Makarsku.

Narandžasti meteoalarm izdat je i u Bosni i Hercegovini. Nekoliko lokacija u Puli je poplavljeno nakon obilne kiše koja je pala za veoma kratko vreme. Na terenu su pulski vatrogasci koji saniraju štetu."Vatrogasci su interevenisali u dvadesetak slučaja, a intervencije su se uglavnom odnosile na ispumpavanje vode iz poplavljenih podruma. Vatrogasci su i dalje na terenu i još ne znamo pravo stanje", izjavio je komandir Javne vatrogasne jedinice Pula Klaudijo Karlović.

I ulice Zadra su poplavljene nakon obilnih padavina, javljaju hrvatski mediji. U Zadru je palo 53 litre kiše po kvadratnom metru, a zbog obilnih padavina pod vodom su se našli delovi centra i zadarska obala. Voda se ispumpavala iz stambenih i podrumskih prostorija. Portal Dalmacijanjuz piše da je u Puli palo 45 litara kiše po kvadratnom metru.

Jače naoblačenje sa zapada usloviće kišu, pljuskove i grmljavinu i u Bosni i Hercegovini, prenose bosanski mediji.Obilnije padavine se očekuju u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne zbog čega je izdat narandžasti meteoalarm za veći deo BiH. Prema podacima meteoalarma, regije Banjaluke i Prijedora bi moglo pogoditi jače nevreme i pljuskovi sa jakom grmljavinom.

Očekuju se grmljavine, mestimično sa obilnijim padavinama većim od 30 litara po metru kvadratnom, lokalno moguće i preko 50 litara po metru kvadratnom, stoji u upozorenju meteoalarma.

Crveno upozorenje u Hrvatskoj, narandžasto u BiH

Kišovito vreme pogodiće danas gotovo čitavu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, zbog čega je u Hrvatskoj izdato crveno upozorenje Meteoalarma, a za veći deo BiH narandžasto upzorenje meteoalarma, prenose hrvatski i bosanski mediji.Kišovito vreme pogodiće gotovo čitavu Hrvatsku, a najgore će biti u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, gde je zbog očekivanog nevremena sa grmljavinom izdato crveno upozorenje Meteoalarma.Na podrucju Istre, Kvarnera i Dalmacije očekuje se više od 70 mm kise, s tim da u Dalmaciji duva i olujni jugo, prenose hrvatski mediji.Prema podacima sa pljusak.com, na području Istre u poslednjih šest sati pale su veće količine kiše.Najviše kiše palo je na području Pule, čak 47 litara po kvadratnom metru i na području Rovinja, gde je palo 36 litara kiše po kvadratnom metru.Kako javlja Glas Istre, obilna kiša na području Pule izazvala je ozbiljne probleme u samom centru grada - zbog velike količine kiše koja se obrušila na Pulu u kratkom razdoblju na nekoliko lokacija su poplavljeni putevi.Zbog obilne kiše poplavljene su i neke ulice u Zadru.Jače naoblačenje sa zapada danas će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu i u Bosni i Hercegovini, prenose bosanski mediji.Obilnije padavine se očekuju u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne zbog čega je izdat narandžasti meteoalarm za veći deo BiH, za regije Banje Luke, Prijedora, Livna, Sarajeva i Mostara.Prema podacima meteoalarma, regije Banjaluke i Prijedora bi moglo pogoditi jače nevreme i pljuskovi sa jakom grmljavinom.Očekuju se lokalni grmljavinski procesi, mestimično sa obilnijim padavinama većim od 30 litara po metru kvadratnom, lokalno moguće i preko 50 litara po metru kvadratnom, stoji u upozorenju meteoalarma.U Sarajevu, Mostaru i Livnu očekuju se lokalni pljuskovi i kiša. Očekivana kolicina padavina je izmedu 30 i 60 litara po metru kvadratnom.Za ostale delove BiH izdat je žuti meteoalarm.Grmljavina se očekuje u regiji Trebinja, Tuzle Višegrada i Foče, dok će u Bihaću preovladavati oblacno vreme s kišom i grmljavinom.

(Tanjug/RTS/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track