SNOUDEN: Ništa vas ne može zaštititi kada postanete meta, prate vas vlade i kompanije!
Foto: Youtube/Printscreen

Prisluškivanje

SNOUDEN: Ništa vas ne može zaštititi kada postanete meta, prate vas vlade i kompanije!

Planeta -

Bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvard Snouden rekao je da novinari ne mogu da pobede tajne službe u borbi za privatnost.

Kako kaže, nek se bore uz pomoć naslovnih strana novina.

"Ne možete imati smislenu slobodu medija bez privatnosti, bez privatnog prostora ne možete zaštititi svoje izvore", rekao je bivši tehničar NSA u intervjuu novinarima nemačkog lista "Zidojče cajtung" putem video-veze iz Rusije.

Snouden je u Rusiji dobio azil nakon što je američka vlada raspisala poternicu za njim zbog curenja poverljivih informacija.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako je 2013. pokušao da upozori službene institucije na ilegalne programe prikupljanja podataka o američkim građanima, sve njegove prijave su bile ignorisane, pa je svoje otkriće podelio sa novinarima britanskog "Gardijana" i američkog "Vašington posta".

Na pitanje kako novinari mogu da se zaštite od obaveštajnih službi, odgovorio je da je borba za privatnost više političko pitanje nego tehničko.

"Šifrovanje (enkripcija) vas može zaštititi od masovnog špijuniranja, ali vas ne može spasiti kada postanete meta nadgledanja", rekao je Snouden.

U tekstu koji su objavili listovi, navodi se da se "radi o ratu između sve siromašnijih novinskih redakcija i najbogatijih obaveštajnih agencija sveta, a na njihovu stranu sve češće staju i privatne kompanije".

"Američka telekomunikaciona kompanija AT&T prikuplja telefonske podatke još od 1986. godine, a podatke s odašiljača za mobilne telefone od 2008. godine, svoje podatke prodaje američkoj vladi uz administrativne naloge koji ne zahtevaju potpis sudija", stoji u tekstu.

Foto: AP
Foto: AP

Navodi se i da "privatne kompanije proizvode i zloćudne programe, uz pomoć kojih države poput Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu da nadgledaju svoje građane koji se zalažu za demokratiju i ljudska prava".

Intervju se održava u sklopu samita Globalne mreže urednika u Minhenu, gde su se okupili nemački, austrijski, švajcarski, rumunski i francuski novinari i medijski delatnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track