ŠOK: Litvanija se sprema za rat sa Rusijom?!
Foto: Beta, Ap

Baltička zemlja optužuje susede za agresiju

ŠOK: Litvanija se sprema za rat sa Rusijom?!

Planeta -
Litvansko ministarstvo odbrane počeće naredne nedelje građanima da deli specijalne brošure s uputstvima kako da se ponašaju u slučaju vojnog obračuna i napada drugih zemalja

RIGA - Litvansko ministarstvo odbrane počeće početkom naredne nedelje da svim građanima svoje zemlje deli brošure sa uputstvima kako reagovati i ponašati se u slučaju rata, što su mnogi evropski mediji ocenili kao da se ta mala baltička zemlja priprema za obračun s Rusijom.Saveti za otporPrvi čovek ministarstva odbrane sa sedištem u gradu Rigi Juozas Olekas rekao je na litvanskom radiju da su takvi saveti ljudima potrebniji nego ikad.- Ovaj priručnik na 98 strana je neophodan našoj zemlji zbog ruske agresije protiv suseda, koju trenutno vidimo u Ukrajini - naglasio je on.U priručniku se nalaze i saveti kako treba iskoristiti društvene mreže na internetu za organizovanje otpora, dok se u slučaju okupacije savetuje priprema i sprovođenje štrajkova i demonstracija.- Ostanite mirni, nemojte da paničite i razmišljajte pribrano. Pucnjava ispod vašeg prozora nije kraj sveta - stoji, između ostalog, u knjizi koja će biti distribuirana po knjižarama, u srednjim školama i nevladinim organizacijama, a elektronska verzija biće dostupna na sajtu Ministarstva odbrane.Reakcije iz KremljaNa takve poteze Litvanije, inače nekadašnje članice Sovjetskog Saveza, koja je postala samostalna nakon njegovog raspada, odmah je reagovala ruska strana. Naime, ruski ambasador u Litvaniji Aleksandar Vešnjakov rekao je da strane zemlje pridaju previše značaja onome što Rusija radi, a još više onome što namerava da uradi.- Svi samo pričaju o tome kako su naši brodovi u Baltiku, a zanemaruju činjenicu da je to put koji povezuje kopneni deo Rusije s Kaljiningradskom oblašću. Naravno, postoji i zaobilazna trasa, ali ona podrazumeva da moramo da pređemo preko ogromnih teritorija, što nije nimalo praktično. Uostalom, teretni brodovi su i u vreme SSSR tuda plovili, a istom rutom su išla i vojna plovila - objasnio je Vešnjakov.Inače, on je reagovao i na nedavne molbe funkcionera Litvanije da ih od „ruske agresije“ zaštite njihovi zapadni saveznici, kao i NATO, čiji je Litvanija aktivna članica.

Drastične mereUDARAĆEMO I DALJE NA MOSKVU OŠTRIM SANKCIJAMAAmerički predsednik Barak Obama zauzeo se zajedno s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom za nastavak oštrih sankcija Rusiji zbog, kako je naglasio, i daljeg podupiranja proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.- Rusija je odlučila da pogazi suverenitet jedne države. To preti našoj stabilnosti i blagostanju. Zato ćemo i ubuduće sprovoditi pritisak na Rusiju kako bi se rešila ta kriza - rekao je Kameron.

Nova Ukrajina?DEMONSTRACIJE CEPAJU JERMENIJUDemonstracije u gradu Gjumri, na severu Jermenije koje su izbile nakon što je vojnik Valerij Permjakov iz baze 102 Ruske vojske upao u jednu kuću i iz neobjašnjivih razloga ubio šest članova porodice, prete da zemlju podele na prorusku i proevropsku struju. Demonstracije su izmakle kontroli i pretvorile se u otvorene političke proteste sa izraženom antiruskom crtom jer Jermenci zahtevaju da se ruskom vojniku sudi u Jermeniji, a ne Rusiji. Istovremeno, neki ruski mediji već navode da iza takvih protesta stoje zapadne tajne službe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track