SOLIDARNOST: Poljski bajkeri menjaju Noćne vukove, kroz Češku prolaz slobodan
Foto: Printscreen Yt

"Putevima pobede"

SOLIDARNOST: Poljski bajkeri menjaju Noćne vukove, kroz Češku prolaz slobodan

Planeta -
Poljski motociklisti su na odluku poljskih graničara da "Noćne vukove" ne puste, odgovorili protestnim trubljenjem i obećali da će solidarno, umesto Rusa, obaviti poljski deo njihovog programa putovanja

VARŠAVA - Rusko Ministarstvo inostranih poslova zatražilo je od poljskih vlasti objašnjenje zašto danas nisu pustili u Poljsku deset ruskih motociklista iz kluba "Noćni vukovi" koji putovanjem do Berlina žele da odaju poštu sovjetskim vojnicima poginulim tokom oslobađanja Evrope od Hitlerove Nemačke.

"Zahtevamo objašnjenje poljskih vlasti i kategorično osuđujemo njihove postupke koji svedoče o tome da su spremni da za dnevne potrebe prekrajaju istoriju", piše u saopštenju ruskog MIP-a.

U saopštenju se podseća da su motociklisti, iako su imali važeće šengenske vize, vraćeni u Belorusiju pošto su nekoliko sati zadržani pod nadzorom i ispitivani na graničnom prelazu Terespol.

"Granični prelaz je dobio pojačanje u vidu vojnika, kao da se htelo da se se stekne utisak da mala grupa ruskih građana koja je krenula u Evropu sa najblagorodnijim namerama, predstavlja pretnju za poljsku državu", piše u ruskom saopštenju.

Poljska je, kako je najavila prošlog petka, danas zabranila grupi od deset motociklista iz najstarijeg ruskog motociklističkog kluba, "Noćni vukovi" da kao grupa uđu u Poljsku. Navedeni su formalni razlozi, a nezvanično i to što se na njihov program i vožnju kroz Poljsku gleda kao na rusku nacionalističku provokaciju.

Od subote su, zajedno s ruskim motociklistima iz Kalinjingradske oblasti, u Poljsku bez problema ušli neki od "Noćnih vukova", da bi odali počast crvenoarmejcima u Branjevu na severoistoku Poljske, a neki su ušli pojedinačno, kao turisti.

"Noćne vukove" je više sati na granici čekalo stotinak poljskih motociklista koji su solidarno hteli da ih prate i zaštite od provokacija, pošto i sami organizuje slične patriotske vožnje.

Već deset godina Poljaci organizuju "Međunarodnu katinsku vožnju" i odaju pocvcast hiljadama poljskih oficira, streljanih u Katinskoj šumi kraj Smolenska, po naređenju Kremlja u proleće 1940. godine.

Glavnina konvoja "Noćnih vukova" vraćena s granice u Brestu, čeka u Belorusiji na svog lidera Aleksandra Zaldastanova koji u utorak stiže s bakljom i porukom za Evropljane u zemljama kroz koje su želeli da prođu, i preda ih poljskim motociklistima koji će ih, umesto njih, prevesti preko Poljske.

Poljski motociklisti su na odluku poljskih graničara da "Noćne vukove" ne puste, odgovorili protestnim trubljenjem i obećali da će solidarno, umesto Rusa, obaviti poljski deo njihovog programa putovanja.

"Bilo bi dobro da su jednostavno pušteni. Tada ne bi bilo problema i ne bismo imali posla sa ovakvim situacijama... Oni nisu imali nameru ni da agituju, niti da bilo koga vređaju", kazao je večeras ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev poljskoj televiziji TVN24.

I dalje je neizvesno šta će biti s vožnjom "Noćnih vukova" "Putevima pobede" od 25. aprila do 9. maja kada su planirali da se pobednički provozaju Berlinom. Neki su očigledno ušli u Poljsku, a navodno će probati pojedinačno na drugim prelazima da pređu poljske granice sutra, a neki da preko Finske stignu do Nemačke.

Ukoliko savladaju prepreku u Poljskoj, oni slobodno mogu kroz Češku, čiji je šef diplomatije Lubomir Zaoralek, danas rekao da je Češka slobodna zemlja i da može da je poseti svaki turista, te i "Noćni vukovi". Ukoliko budu poštovali zakone i saobraćajne propise, češke vlasti ih neće vraćati, iako je češki MUP danas predložio vladi da se "Noćni vukovi" proglase za nepoželjne i vrate odakle su došli.

Deo javnosti, pre svega u Poljskoj, ali i u Češkoj i Slovačkoj i zvaničnici u te tri zemlje "Noćne vukove" smatraju militantnim nacionalistima, a njihov plan da 70. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu obeleže vožnjom od 6.000 kilometara, od Moskve do Berlina, vide kao političku provokaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track