Soros: Grčka sigurno tone!
Foto: Reuters

Američki milijarder upozorio

Soros: Grčka sigurno tone!

Planeta -
Najbolje što može da se dogodi je da bukvalno jedva prođe kroz krizu. Grčki problem već dugo postoji i sve strane ga od početka tretiraju na pogrešan način, rekao je Soros

NJUJORK - Šanse da Grčka napusti evrozonu su 50 odsto, ali kako god da okrenete, Atina će izgubiti, rekao je Džordž Soros, američki milijarder.- Grčka svakako gubi. Najbolje što može da se dogodi je da bukvalno jedva prođe kroz krizu. Grčki problem već dugo postoji i sve strane ga od početka tretiraju na pogrešan način - rekao je Soros.Ukoliko pregovori grčke vlade i institucija koje finansiraju njihovu privredu - Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda - budu neuspešni, dodaje, Grčka bi mogla biti primorana na izlazak iz evropske monetarne unije.Pregovori- Može to da se odlaže unedogled, da se otplaćuju kamate bez smanjenja duga, ali u međuvremenu neće biti primarnog budžetskog suficita jer će Grčka potonuti. Trenutno smo na prekretnici i mogu da zamislim obe mogućnosti - smatra Soros.

Lažna srdačnost... Angela Merkel i Aleksis Cipras
Lažna srdačnost... Angela Merkel i Aleksis Cipras

Bučna ćutnjaGrčki premijer Aleksis Cipras prekjuče se sreo s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Dok grčka štampa optimistički piše o tom susretu, nemački mediji su uzdržani.Zidojče cajtung piše o „bučnoj ćutnji“, Špigl onlajn kaže „posvađajte se konačno“, a Dojče vele ukazuje da je Merkelova ključni igrač u „partiji pokera s Grčkom“, u kojoj su se svi akteri služili trikovima. Štampa ukazuje da su nemačko-grčki odnosi pod pritiskom, ne samo zbog grčkih dugova već i zahteva za ratnu odštetu i pretnji i upozorenja sa obe strane. Cipras je obećao sveobuhvatne strukturne reforme i dodao da je potrebno da se stvori jedan novi „politički miks“ kako bi se kriza prevazišla.

VarufakisŠampanjski socijalistaGrčki ministar finansija Janis Varufakis traži podstanara za svoju luksuznu vikendicu na ostrvu Egina i očekuje da on plaća 5.000 evra mesečno. Kako navode mediji, zbog njegovog luksuznog života i supruge Danaje Stratou, koja je bogata naslednica, počeli su da ga nazivaju „šampanjskim socijalistom“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track