SPASITE HRVATSKU SRAMOTE: Centar Vizental traži od Milanovića da ukine penzije ustašama!
Foto: Fonet

domoljubljenje

SPASITE HRVATSKU SRAMOTE: Centar Vizental traži od Milanovića da ukine penzije ustašama!

Planeta -
Efraim Zurof je pozvao premijera Hrvatske da što pre preduzme odgovarajuće mere za promenu propisa i tako "poštedi Hrvatsku sramote nagrađivanja onih koji su bili među najgorim i najokrutnijim počiniteljima zločina u Drugom svetskom ratu

ZAGREB - Centar Simon Vizental zatražio je od hrvatskih vlasti da ukinu penzije ustaškim ratnim zločincima koje su im date pre 22 godine, saopštila je danas ta organizacija koja se bavi otkrivanjem zločina iz Drugog svetskog rata.

„Imajući u vidu grozne zločine koje su počinile ustaše za vreme NDH verujemo da je takva politika pogrešna i protivna principima Hrvatske i teška uvreda ustaškim žrtvama, njihovim porodicama i svim Hrvatima s osećajem za moral i integritet“, napisao je direktor Centra Efraim Zurof u pismu premijeru Zoranu Milanoviću, navodi se u saopštenju.

On je pozvao Milanovića da što pre preduzme odgovarajuće mere za promenu propisa i tako "poštedi Hrvatsku sramote nagrađivanja onih koji su bili među najgorim i najokrutnijim počiniteljima zločina u Drugom svetskom ratu“.

Hrvatski sabor je pre 22 godine izglasao da pravo na povlašćenu, odnosno boračku penziju imaju i ustaše, domobrani i oružnici, kako su se tada zvali pripadnici žandarmerije.

Prema dostupnim podacima, danas je oko 13.000 takvih penzija, za šta se iz budžeta godišnje izdvaja oko 45 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja