SPREMA TURKE ZA DŽIHAD: Erdogan glavni sponzor Islamske države i ostalih terorista u Siriji
Foto: AP

Istraživanje njujorškog Kolumbija univerziteta

SPREMA TURKE ZA DŽIHAD: Erdogan glavni sponzor Islamske države i ostalih terorista u Siriji

Planeta -
Međunarodno istraživanje veza zvanične Ankare i militantnih džihadističkih grupa poput Islamske države je pokazalo da je Turska tokom proteklih godina bila najvažniji i direktni sponzor islamskog terorizma u Siriji

Tim istraživača iz SAD, Evrope i Turske, okupljenih na projektu "Program za izgradnju mira i prava" Kolumbija univerziteta u Njujorku uradio je istraživanje, oslonjeno na izveštaje svetskih medija tokom 2014. godine, koje svedoči o razgranatim vezama Turske i Islamske države.

Turska snabdeva Islamsku državu vojnom opremom

• Jedan komandant ISIS je za Vašington post 12. avgusta 2014. izjavio "Naša oprema, snabdevanje i većina boraca koji su nam se pridružili na početku rata je došla preko Turske"

• Kemal Kiličdaroglu, šef Republikanske narodne partije (RNP), da je izjavu u kancelariji turskog Tužilaštva u Adani, 14. oktobra, 2014 tvrdeći da je Turska snabdevala oružjem terorističke grupe. On je takođe priložio transkripte razgovora vozača kamiona koji su isporučivali oružje.

• Prema potpredsedniku RNP, Bulent Težčanu, 19. januara, 2014. u Adani su zaustavljena i pregledana tri kamiona. Inspekcija je otkrila da su oni natovareni raketama, oružjem i municijom na aerodromu Esenboga u Ankari. Vozači su vozili kamione do granice sa Sirijom, gde je preuzimala turska obaveštajna služba, koja je onda isporučivala oružje Islamskoj državi i drugim grupama.

Foto: AP
Foto: AP

• List Džumhurijet je 12. oktobra 2014. godin objavio da postoje audio snimci koji potvrđuju da Turska pružila finansijsku i vojnu pomoć terorističkim grupama povezanih sa Al Kaidom. Na snimcima se može čuti turski predsednik Erdogan da zahteva od Oružanih snaga Turske da krenu u rat sa Sirijom. Erdogan je od Hakana Fidana, šefa turske Nacionalne obaveštajne agencije (MIT) tražio da smisli opravdanje za napade Siriju.

• Dokumenti koji su se pojavili 19. septembra, 2014 pokazali su da je saudijski emir Bender bin Sultan finansirao prevoz oružja za ISIS kroz Tursku.

Turska je obezbedila prevoz i logističku pomoć borcima ISIL

• Prema pisanju turskog lista Radikal od 13. juna 2014. godine, ministar unutrašnjih poslova Moamer Guler je potpisao direktivu: "Zbog naših regionalnih ciljeva, mi ćemo pomoći u okviru naših granica, militante organizacije Al-Nusra u borbi protiv PID, terorističkog ogranka kurdske partije PKK ... Hataj je strateška lokacija za mudžahedine koji kroz našu granicu prelaze u Siriju. Logistička podrška za islamističke grupe će se povećati, a njihova obuka, lečenje i bezbedan prolaz će se uglavnom odvijati u Hataju ... MIT-a i Uprava za verska pitanja će koordinirati raspoređivanje boraca u javnim smeštajnim kapacitetima. "

• Britanski Dejli meil je 25. avgusta 2014. godine objavio da se mnogi strani militanti pridružuju ISIL u Siriji i Iraku posle putovanja kroz Tursku, a da Turska ne pokušava da ih zaustavi. Ovaj članak opisuje kako strani militanati, naročito iz Velike Britanije, idu u Siriju i Irak preko turske granice, koju zovu "vrata džihada". Turska vojska ili žmuri, ili džihadistima za prelaz naplaćuje 10 dolara.

• Britanski Skaj Njuz je objavio dokument koji pokazuje da Turska pečatira pasoše stranih militanata koji žele da pređu granicu Turske da bi se pridružili ISIL u Siriji.

• BBC je u septembru 2014. objavio intervju sa seljacima na turskoj granici, koji tvrde da autobusi sa džihadistima koji se bore protiv kurdskih snaga u Siriji i Iraku putuju noću.

• Visoki egipatski zvaničnik je 9. oktobra 2014. ukazao da turska obaveštajna služba prosleđuje Islamskoj državi satelitske snimke i druge podatke.

Turska je obezbedila obuku za borce ISIL

• CNN Turk je 29. jula 2014. godine izvestio da su neka mesta u centru Istanbula, postala mesta prikupljanja i obuke terorista. Na portalu takvahaber.net, turskom propagandnom sajtu Islamske države, postavljeni su neki od video-snimaka njihovih terninga. Prema CNN Turk, turske snage bezbednosti su ovo mogle da zaustave da su htele.

• Turci koji podržavaju ISIL-u su 28. jula 2014. godine organizovali javni skup i molitvu u kraju Omerli u Istanbulu

.• Lider RNP Kemal Kiličdaroglu je u oktobru 2014. upozorio vladu da ne daje novac i ne pruža obuku terorističkim grupama. On je rekao, "Nije u redu da se oružane grupe obučavaju na turskom tlu. Dovodite strane borce, dajete im novac i oružje da ubijaju muslimane u Siriji. Kada smo rekli vladi da prestane da pomaže ISIL, Ahmet Davutoglu je tražio da mu pokažemo dokaz. Svako zna da oni pomažu ISIL".

Foto: AP
Foto: AP

• Prema podacima jordanske obaveštajne službe, Turska obučava ISIL militante za specijalne operacije.

Turska pruža medicinsku negu borcima ISIL

• Jedan komandant ISIL je za Vašington post 12. avgusta 2014. godine rekao "Neki borci - čak i visokorangirani pripadnici Islamske države su lečeni u turskim bolnicama."

• Turski portal T24 je 12. oktobra 2014. godine objavio da je Dengir Mir Mehmet Firat, jedan od osnivača Erdoganove stranke AKP, izjavio da je Turska podržala terorističke grupe, i da ih i dalje podržava, a njihove članove leči u bolnicama. "Da bi se oslabili sirijski Kurdi, vlada je dala ustupke i oružje ekstremnim religijskim grupama ... Vlada pomaže njihovim ranjenima, a ministar zdravlja je rekao da je ljudska obaveza da se brine za ranjenog borca ISIL. "

• Prema pisanju portala Taraf, Ahmet El H, jedan od najboljih komandanata Islamske države i desna ruka njenog vođe Al Bagdadija je lečen u Turskoj, u privatnoj bolnici u gradu Šanlijurfa (ili Urfa, ranije Edesa u jugoistočnoj Anadoliji), zajedno sa drugim povređenim članovima ISIL. Njihovo lečenje je platila turska država, a prema izvorima ovog portala, džihadisti Islamske države se leče u bolnicama širom jugoistočne Turske. Od početka američkih vazdušnih udara u avgustu lečeno je sve više i više boraca.

Kuipovinom nafte Turska finansijski podržava ISIL

• 13. septembra, 2014, Njujork Tajms je izvestio o naporima Obamine administracije da izvrši pritisak na Tursku da razbije opsežnu prodajnu mrežu ISIL. Džejms Filips, viši saradnik u Fondaciji Heritidž, tada je tvrdio da Turska nije u potpunosti prekinula prodaju nafte, jer ima korist od njene niže cene, i da čak postoje i turski vladini zvaničnici koji imaju koristi od trgovine.

Foto: AP
Foto: AP

• Portal Radikal je 13. septembra 2014. objavio članak o ilegalnim naftovodima Sirije do obližnjih pograničnih gradova u Turskoj, koja se prodaje za svega 1,25 lira po litru. Autor članka je naveo da u trenutku pisanja njegovog teksta, mnogi od tih ilegalnih naftovoda radili više od tri godine.

• Dejvid Koen, zvaničnik američkog Ministarstva pravde je naveo da pojedinci u Turskoj deluju kao posrednici za prodaju nafte Islamske države preko Turske.

• 14. oktobra 2014. godine, nemački parlamentarac iz stranke Zelenih je optužio Tursku da preko svoje teritorije dopušta prebacivanje oružja Islamskoj državi i prodaju nafte.

Turska pomaže regrutaciju boraca ISIL

• Kerim Kiličdaroglu je 14. oktobra 2014. godine saopštio da se kancelarije ISIL u Istanbulu i Gaziantepu koriste za regrutovanje boraca. Dana 10. oktobra, 2014, muftija iz grada Konja je rekao da se tih dana 100 ljudi iz Konje pridružilo ISIS.

• Stanica OdaTV je izvestila da portal Takva Haber služi kao propagandno sredstvo ISIL za regrutaciju Turaka u Turskoj i Nemačkoj. Objavljeno je da adresa na kojoj je ovaj propagandni sajt registrovan odgovara adresi jedne škole pod nazivom "Irfan Koleji", koju je osnovala fondacija "Ilim Kima Vakfi" ,koju su između ostalih osnovali predesnki Erdogan i Davutoglu. Takođe se tvrdi da su ovaj propagandni sajt pokrenuli članovi Erdoganove stranke AKP.

• Turski ministar sporta, Suat Kilic, član AKP, je u Nemačkoj posetio džihadiste vehabije pristalice ISIL. Ova grupa je poznata po tome da dopire do pristalicama putem poklanjanja besplatnih Kurana i prikuplja sredstva za podršku samoubilačkim napadima u Siriji i Iraku.

Turske snage se bore pored ISIL

• U nekim medijima su 7. oktobra 2014. godine objavljena svedočenja turskih militantnih organizacija koje podržavaju ISIL, koji svedoče da je "Turska umešana u sve ovo" i da će "10.000 članova ISIL doći u Tursku. Rečeno je i da džihadisti često dolaze u Tursku na odmor i na pauzu od služenja vojnog roka. Oni tvrde da Turska doživljavaju islamsku revoluciju, i da bi Turci trebalo da budu spremni za džihad.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

• Američki publicista Sejmur Herš je u časopisu "London rivju of buks" naveo da je Islamska država u Siriji izvela napade bojnim otrovom sarinom, a da je Turska o tome bila obaveštena. "Mesecima je među visokim vojnim liderima i obaveštajnoj zajednici vladala zabrinutost u vezi o uloge suseda Sirije u ratu, posebno Turske. Poznato je da premijer Redžep Erdogan podržava Al-Nusra Front, džihadističku frakciju među pobunjenicima, kao i druge pobunjeničke islamske grupe", napisao je Herš.

• Dana 20. septembra 2014, Demir Čelik, poslanik Narodne demokratske stranke (NDP) je tvrdio da se turski specijalci bore sa ISIL.

Turska je pomogla ISIL u bici za Kobani

• Gradonačelnik Kobanea Anvar Moslim je 19. septembra 2014. godine izjavio "Na osnovu informacija koje smo dobili dva dana pre izbijanja tekućeg rata, vozovi puni vojnika i municije, koje su prolazili severno od Kobanea su u nekoliko sela imali pauzu od više od sat vremena. O ovome postoje dokazi, svedoci, i snimci. Zašto je ISIL jaka samo u Kobaneu na istoku? Zašto nije jaka ni na jugu ili zapadu? Pretpostavljamo da su joj vozovi doneli municiju i dodatne snage".

Foto: Rojters
Foto: Rojters

• Portal Nuhaber je objavio video koji pokazuje turske vojne konvoje koji prevoze tenkove i municiju kako se slobodno kreću pod zastavama ISIL u graničnom regionu blizu sirijskog grana Cerablus, i na graničnom prelazu Karkamis.(septembar 25, 2014).

Turska i ISIL dele isti pogled na svet

• Prema pisanju lista Hurijet dejli njuz od 26. septembra 2014. godine, reporter koji je obišao granicu sa Sirijom je napisao da je bio "šokiran kada je čuo izraze divljenja za ISIL, i to od nekih visokih državnih službenika, čak i u gradu Urfa. "Oni su poput nas, kada smo se borili protiv sedam velikih sila u ratu za nezavisnost," rekao je jedan "." Umesto [Kurdistanske radničke partije] PKK na drugoj strani, radije bih imao ISIL kao suseda ", rekao je drugi"

• Čengiz Čandar, cenjeni turski novinar je rekao da je MIT-pomogao da se Islamska država "rodi"u Iraku i Siriji, kao i druge grupe džihadista.

(The Huffington post - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track