SRAMOTA TURISTA U NEPALU: Prave selfije nad mrtvima!
Foto: AP

Iskoristili tragediju

SRAMOTA TURISTA U NEPALU: Prave selfije nad mrtvima!

Planeta -
Pojedinci koji su se zadesili u zemlji pogođenoj zemljotresom, u kom je stradalo najmanje 4.500 ljudi, pozirali kod ruševina kao da se ništa ne dešava

KATMANDU - Samo dva dana nakon stravičnog zemljotresa koji je pogodio azijsku državu Nepal, gotovo potpuno sravnio pojedine njene delove i odneo najmanje 4.500 života, gomila turista iskoristila je svoj boravak u toj zemlji da ispred ruševina napravi selfi.Njihove fotografije odmah su obišle svet i na društvenim mrežama naišle na žestoke osude, pogotovo zbog činjenice da se na slikama, pored pozera, vide i spasioci koji još pokušavaju da iz tone šuta izvuku tela stradalih.- Ovo je turizam zasnovan na zemljotresu, što je strašno - rekao je jedan nepalski student (21), koji je došao u Katmandu da pomogne žrtvama najgoreg zemljotresa u poslednjih 80 godina na tom području.

Vlasti Nepala saopštile su da se u trenutku tragedije u njihovoj zemlji zateklo nekoliko hiljada turista iz svih krajeva sveta. Neki od njih zatekli su se tokom potresa na otvorenom i uspeli da zabeleže kako se neke od najčuvenijih građevina obrušavaju njima pred očima. Tako čuveni trg Durbar u Katmanduu, koji se ubraja u svetsku baštinu pod zaštitom organizacije Unesko, više ne liči na isti lokalitet. Glavna zdanja na njemu gotovo potpuno su sravnjena sa zemljom, a slobodne prostore na ulicama prekrila su tela stradalih, ali i čitave porodice koje su ostale bez ičega.Međunarodna zajednica upozorila je da Nepalu preti humanitarna katastrofa, zbog čega je iz svih krajeva sveta u tu zemlju upućena pomoć. Strahuje se da je broj žrtava i povređenih daleko veći jer spasioci još pokušavaju da dođu do teško dostupnih brdsko-planinskih područja. Strahuje se da bi broj stradalih mogao da dostigne i 10.000.Podsetimo, Nepal je u subotu pogodio potres jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj skali.

ČinjeniceMILIJARDE DOLARA ZA OBNOVU ZEMLJE- skoro 100.000 vojnika uključeno je u operacije spasavanja preživelih- 70 odsto kuća uništeno je u okrugu Gorka, gde je bio epicentar zemljotresa- pet milijardi dolara, prema prvim procenama, koštaće obnova Nepala- gotovo milion dece je ugroženo, a hiljade njih boravi na ulicama Katmandua i nalazi se u velikoj opasnosti od obolevanja- UNicef mobiliše svoje osoblje i šalje dva aviona sa 120 tona humanitarne pomoći

Strašno... Izvlačenje iz snega i leda
Strašno... Izvlačenje iz snega i leda

Jezivo Alpinista zabeležio trenutak obrušavanja snega i leda SNIMIO KAKO LAVINA GUTA LJUDENa internetu se juče pojavio snimak na kom se vidi kako se ogromna lavina, nastala zbog zemljotresa u Nepalu, obrušava na planinarski kamp u podnožju Mont Everesta, u kom je stradalo 18 alpinista. Zastrašujući video-zapis uspeo je da zabeleži jedan od planinara koji je hrabro do poslednjeg momenta držao kameru u ruci. Samo pukom srećom on je uspeo da se izvuče, kao i još trojica njegovih kolega.Na zapisu se vidi i kako se ljudi u šoku izvlače iz smetova i pokušavaju da ojačaju šatore, a neki od njih i da izvuku ostale kolege.Inače, juče su tri helikoptera poslata po 150 planinara koji su u subotu ostali blokirani u dva kampa na Mont Everestu. Iako niko od njih nije teže povređen, svi su odmah evakuisani jer su vlasti Nepala upozorile da toj oblasti prete novi potresi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja