SRUŠIO SE SIRIJSKI VOJNI AVION: Pao na prepunu pijacu, poginulo najmanje 27 ljudi

Mehanički kvar

SRUŠIO SE SIRIJSKI VOJNI AVION: Pao na prepunu pijacu, poginulo najmanje 27 ljudi

Planeta -
Većina poginulih su civili, a među desetinama povređenih ima i onih čije su povrede toliko teške da je neizvesno da li će preživeti

Najmanje 27 ljudi, od kojih dvoje dece, poginulo je, a više od 70 je povređeno, kad je sirijski vojni avion tokom bombardovanja pao na pijacu prepunu ljudi u grad Ariha na severozapadu zemlje, koji kontrolišu sirijski pobunjenici, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Većina poginulih su civili, a među desetinama povređenih ima i onih čije su povrede toliko teške da je neizvesno da li će preživeti, saopštila je Opservatorija. Avion je leteo nisko i došlo je do mehaničkog kvara, zbog čega se srušio, rekao je šef Observatorije Rami Abdel Rahman said.

Grad Arihu, nekad uporište sirijske vlade, u maju su preuzeli sirijski pobunjenici i islamski militanti. Taj grad se nalazi u severozapadnoj provinciji Idlib, u kojoj vladine snage od marta gube bitku sa islamistima, pa su tako izgubile kontrolu i nad provincijskom prestonicom, koja se takođe zove Idlib. Opservatorija, sa sedištem u Londonu, navodi da je u trenutku pada aviona Ariha bila izložena napadu vazdušnih snaga pod kontrolom sirijskog predsednika Bašara Asada. Na amaterskom video snimku, kojeg su na internetu objavili aktivisti, vidi se nekoliko oštećenih zgrada, kao i delovi vojnog aviona koji je pao.

Građanski rat u Siriji je počeo u martu 2011. godine, a prema podacima Ujedinjenih nacija, u njemu je dosad poginulo više od 220.000 ljudi, dok je povređeno najmanje milion ljudi.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track