ŠTA ČEKA NOVOG PREDSEDNIKA U BELOJ KUĆI: Vašingtonski establišment će se truditi da unormali Trampa
Foto: Fonet AP

Da li će ispuniti sve što je obećao

ŠTA ČEKA NOVOG PREDSEDNIKA U BELOJ KUĆI: Vašingtonski establišment će se truditi da unormali Trampa

Planeta -

BEOGRAD - Nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić i Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu ocenili su da pobeda Donalada Trampa na američkim predsedničkim izborima predstavlja veliko iznenađenje za sve, pošto su sve ankete ukazivale na prednost Hilari Klinton.

Oni su ukazali i da ipak ne treba očekivati da će Trampova pobeda za posledicu imati promenu politike SAD u odnosu na Srbiju i ovaj region."Logično je da su svi iznenađeni, jer su i sami republikanci iznenađeni, a ogromno je iznenađenje i kod Trampovih pristalica, jer su sve ankete koje su sprovođene poslednjih dana govorile suprotno", rekao je Nedeljković u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine.

Vujačić je ukazao da se procenjuje da će po okončanju brojanja glasova Tramp imati čak 310 elektorskih glasova, što će biti velika pobeda.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Poslednjih dana objavljeno je 24 različita istraživanja javnog mnjenja, od kojih je čak 20 ukazivalo na laku pobedu Hilari Klinton. Tako da ovo jeste iznenađenje", naveo je on.

Prema oceni Nedeljkovića, "zanemareni glasač se pojavio na tim izborima i doneo Trampu pobedu".

"Tajna je u tome što Hilari Klinton nije uspela da u određenim državama mobiliše dovoljan broj demokratskih birača, a Tramp je uspeo da mobiliše svoje birače", kazao je on.

Za Vujačića je najveće iznenađenje to što je Tramp dobio države u kojima tradicionalno demokrate imaju većinsku podršku.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Ali, to je i bila njegova strategija. I dobio je Viskonsin, Mičigen i Pensilvaniju, što niko nije očekivao. Tako poslednjih dana nisu ni rađena istraživanja u tim državama jer se očekivalo da tu sigurno pobeđuje Hilari Klinton", istakao je.

Komentarišući Trampovu retoriku u kojoj se predstavljao kao borac za zaboravljenog američkog radnika, Nedeljković je rekao da je to identitetska politika, dodajući da fundament Amerike čine beli protestanti, radnička i srednja klasa, koja se oseća zapostavljenom.

"I bez obzira što je vređao žene, muslimane, hispanoamerikance..., dakle, igrao na predrasude, on je pobedio. A to govori da je američko društvo ozbiljno podeljeno na ovu Ameriku i onu koja je prethodno donela pobedu Baraku Obami. I tako će i ostati. Sad je pobedila druga, tradicionalna Amerika. Mene, međutim, fascinira, kao i kod Bregzita, što logika političkog programa tu više ne znači ništa, već se sve svodi na ličnost. Ljudi se opredeljuju prema emocijama, a ne prema racionalnim promišljanjima", istakao je on.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ukazao je i da je Tramp banuo na političku scenu, dok su Klintoni inače dugo prisutni na političkoj sceni, što im je, smatra otežavajuća okolnost, jer je američka javnost oko njih podeljena, ili ih vole ili mrze, što, kako kaže, nije dobro za jednog kandidata.

"Klintoni odaju utisak kao da njima pripada to mesto, što je revoltiralo deo birača, jer Amerika je napravljena protiv dinastija i monarhija", naveo je Nedeljković.

Vujačić je napomenuo da je aktuelna predsednička kampanja u SAD bila negativnija nego ikad, te da je strategija bila "ratna" – igralo se na sve ili ništa.

On je napomenuo da je jedan od razloga poraza Hilari Klinton i taj što je Bil Klinton među deset najbogatijih predsednika u istoriji SAD a da to nije bio pre ulaska u Belu kuću.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Klintoni su se, dakle, obogatili u svetu politike, dok se Tramp obogatio u svetu biznisa. I to je opredelilo deo demokrata da ne glasaju", smatra Vujačić.

Prema oceni Nedeljkovića, teško se može očekivati da će Tramp predsednik postupati po svim obećanjima koje je izneo u kampanji, jer su mnoga od njih nerealna, kao što su građenje zida prema Meksiku, proterivanje miliona migranata i druga.

"Mislim da će republikanski establišment gledati da Trampa dovede u normalne tokove politike. Moraće mnogo toga da nauči i mnoga od njegovih obećanja neće više biti na dnevnom redu", rekao je on.

Vujačić je ocenio da poraz na predsedničkim izborima znači kraj karijere za Hilari Klinton, koja teško može da dobije još jednu nominaciju Demokratske stranke.

Foto: FoNet AP
Foto: FoNet AP

On je ocenio da su neke diplomate iz Evrope reagovale nediplomatski na pobedu Trampa, jer su izneli apokaliptične stavove zbog takvog izbornog ishoda. Politička nekorektnost, kako je dodao, upravo je zamerana Donaldu Trampu.

Govoreći o budućim odnosima SAD i Rusije, zbog toga što je ova tema bila jedna od ključnih tačaka sukoba dvoje predsedničkih kandidata, te se Tramp iz protivničkog tabora predstavlja kao marioneta Rusije –

Nedeljković je ocenio da će Tramp imati potrebu da otvori novi dijalog sa Moskvom, kao što bi to, kako smatra, učinila i Hilari da je pobedila na izborima.

"Interesi su prisutni, oni nisu tajna, i kurs spoljne politike će biti održan, pitanje je samo koliko će on biti fleksibilan, ali velikih zaokreta tu neće biti", kazao je on.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Kad je reč o politici SAD prema Srbiji, Nedeljković je kazao da SAD podržava politiku celovite, slobodne i demokratske Evrope, odnosno proces evrointegracija Srbije.

"Ovaj region je prepušten Evropljanima. I suština američke politike ovde je to da budemo regionalno stabiln i da ne budemo problem kako bi se taj proces odvijao", naveo je on.

Prema mišljenju Vujačića, fenomen "navijanja" građana Srbije za Trampa, više je posledica radosti što Hilari Klinton neće biti predsednica jer bi u tom slučaju bilo više pritiska u pogledu politike Srbije na Kosovu u prema Republici Srpskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track