ŠTA MAKRONOVA POBEDA ZNAČI ZA SRBIJU? Evo šta da očekujemo od novog predsednika Francuske
Foto: Reuter 04.05.2017.

Spoljna politika

ŠTA MAKRONOVA POBEDA ZNAČI ZA SRBIJU? Evo šta da očekujemo od novog predsednika Francuske

Planeta -

Miloš Jovanović, poznavalac prilika u Francuskoj, kaže da novi predsednik Francuske nema mnogo iskustva i da njegov izbor neće uticati na Srbiju.

"Emanuel Makron je vrlo mlad i bez nekog velikog političkog iskustva, međutim ono što je možda i važnije, ne zna se ni dan-danas šta tačno nudi Francuzima. Veliko je pitanje šta to znači za Francusku, ovo je zaista premijera, nikad niko tako mlad nije postao predsednik francuske Pete republike, zapravo u francuskoj istoriji retko ko je došao na čelo države u tim godinama, čak ni Napoleon Bonaparta nije bio tako mlad" kazao je Jovanović, koji je docent na Pravnom fakultetu.

On podseća da je Makron ušao u trku pre manje od godinu dana, kada je počeo da stvara svoj pokret sa idejom da je i levica i desnica, da nije ni levica ni desnica.

Jovanović ukazuje da Makronov politički program i dalje ostaje neidentifikovan

Na pitanje u kom pravcu će, posle Makronove pobede, ići odnosi Srbije i Francuske, Jovanović podseća da se on vrlo malo izjašnjavao o spoljnoj politici.

"Nisam siguran ni koliko je on stručan za spoljnu politiku. Naravno, imaće svoje savetnike, ali mislim da nimalo neće iskočiti iz kolotečine, iz rutine francuske spoljne politike koja inače prema Balkanu i ne postoji. Francuzi su još devedesetih godina prepustili Nemcima glavnu ulogu na Balkanu, Britanci inače imaju određenu ulogu na ovim prostorima otkad je sveta i veka, ali kad je EU u pitanju, Nemačka diktira tempo na Balkanu, tako da tu Makron neće ništa promeniti. Svakako neće promeniti nabolje", kaže Jovanović.

(Sputnjik Srbija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Pet činjenica koje niste znali o Emanuelu Makronu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track