ŠTA TO RUSIJA SPREMA: Od sada i decu šalju u vojsku!
Foto: Printskrin

Formiraju Junarmiju

ŠTA TO RUSIJA SPREMA: Od sada i decu šalju u vojsku!

Planeta -

"Glavni zadatak pokreta mladih vojnika u Rusiji - Junarmije jeste da se vaspitavaju zdravi, patriotski nastrojeni građani", kaže ministar odbrane Sergej Šojgu

"To što danas počinjemo je, prema našem mišljenju veoma važan pokret za našu zemlju - pokret mladih pripadnika armije", rekao je Šojgu.

Kako kaže, u Rusiji ima više od 5.000 patriotskih organizacija, onih koje vole istoriju i žele njome da se bave, onih koji veruju da zemlja ima veliku budućnost, onih koji veruju u omladinu, u đake, u nove generacije Prema njegovim rečima, cilj pokreta jeste da svaki mladi vojnik čvrsto veruje u svoju otadžbinu, da voli svoju domovinu, da poznaje svoju istoriju, da se ponosi podvizima očeva i dedova i da razume čemu treba stremiti, prenosi Sputnjik.

Šojgu je dodao da će stotine centara za pripremu kadeta biti osnovane širom zemlje.Ministar je istakao da će kadeti učestvovati na svim olimpijadama, takmičenjima i konkursima. Slet, u kojem pored kadeta učestvuju i predstavnici rukovodstva Ministarstva odbrane, Saveta Federacije, Državne dume Rusije, Ruskog pokreta đaka i drugih društvenih organizacija (oko 500 delegata iz 85 regiona), održava se u Kongresno-izložbenom centru “Patriot” u Moskvi.

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika “Junarmiju" u okviru kojeg će školarci učiti da sklapaju puške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i istoriju, da se uče disciplini, odgovornosti i moralnim vrednostima, da razvijaju patriotski duh i jačaju nacionalno jedinstvo.

Pilot projekat “Junarmija" startovao je u nedelju, 22.maja, u Jaroslavskoj oblasti, ali će u punom obimu projekat početi 1. septembra.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track