ŠTAJNMAJER: EU i NATO zabrinuti zbog izjava Trampa da je Alijansa zastarela
Foto: Fonet/AP 21 Okt 2015

Uzburkao Evropu

ŠTAJNMAJER: EU i NATO zabrinuti zbog izjava Trampa da je Alijansa zastarela

Planeta -

Ministri spoljnih poslova iz zemalja NATO i EU zabrinuti su zbog komentara novog američkog predsednika Donalda Trampa o tome da je Alijansa zastarela organizacija, izjavio je danas šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"Razgovarao sam danas ne samo s ministrima spoljnih poslova EU, već i ministrima spoljnih poslova NATO zemalja i mogu da kažem da su signalli da nema smanjenja tenzija", rekao je novinarima Štajnmajer, preneo je Rojters.

Štajnmajer se sastao ranije danas sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom, prenosi AFP.

"To je u suprotnosti sa onim što je rekao novi američki ministar odbrane na saslušanju pre nekoliko dana i moramo da vidimo kakve će to imati posledice po američku politiku", rekao je Štajnmajer.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je NATO "zastarela organizacija" koja se "nije trudila da se bavi terorizmom".

"NATO ima problema. Ta alijansa je zastarela jer je pre svega kreirana pre mnogo, mnogo godina", rekao je Tramp u intervjuima koje danas objavlljuju nemački tabloid "Bild" i londonski "Tajms".

"Trebalo bi da štitimo te zemlje, ali mnoge od njih ne plaćaju šta bi trebalo. To je veoma nepošteno prema SAD", kazao je Tramp.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track