ŠTAJNMAJER KRITIKOVAO RATOBORNU POLITIKU: Treba izbeći zvuk čizama i zveckanje oružjem
Foto: Fonet/AP 21 Okt 2015

Kritika

ŠTAJNMAJER KRITIKOVAO RATOBORNU POLITIKU: Treba izbeći zvuk čizama i zveckanje oružjem

Planeta -

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je politiku NATO prema Rusiji koju je ocenio kao ratobornu.

"Danas treba da izbegnemo da pogoršavamo situaciju zveckanjem oružja i zvukom čizama", rekao je Štajnmajer u intervjuu za sutrašnje izdanje nemačkog dnevnika Bild.

On je kritikovao raspoređivanje NATO snaga na granici sa Rusijom i najnovije manevre Alijanse koji se odvijaju u Poljskoj.

NATO je objavio u ponedeljak da će rasporediti četiri bataljona u baltičkim zemljama i u Poljskoj, da bi se suprotstavio "agresivnim delovanju Rusije", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Štajnmajer, socijaldemokratski ministar, rekao je da su veliki NATO manevri koji su počeli ovog meseca u Poljskoj kontraproduktivni za regionalnu bezbednost i da mogu da rasplamsaju napetosti sa Rusijom."Ko god veruje da će stvoriti više sigurnosti simboličnim paradama i tenkovima blizu granica na istoku se vara", rekao je Štajmajer i dodao da bi dobro bilo da se ne stvara "pretekst za obnavljanje stare konfrontacije".

On je pozvao Alijansu da zameni vojne vežbe sa više dijaloga i saradnje sa Rusijom.

NATO je počeo velike dvonedeljne vojne vežbe u Poljskoj 7. juna, u kojima se simuliše ruski napad na Poljsku. U vežbe je uključeno 31.000 vojnika, desetine borbenih aviona, ratni brodovi i 3.000 vozila.

NATO vežbe treba da testiraju sposobnost Alijanse da odgovori na pretnje i održavaju se svake dve godine. Rusija je međutim više puta rekla da su NATO trupe blizu njenih granica predstavljaju pretnju za njenu bezbednost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track