STOLTENBERG: NATO do kraja godine odlučuje o Crnoj Gori
Foto: Profimedia

Najava

STOLTENBERG: NATO do kraja godine odlučuje o Crnoj Gori

Planeta -
Severnoatlantska alijansa nastavlja s politikom otvorenih vrata, pred kojima je i Crna Gora, kaže generalni sekretar NATO

PODGORICA/VAŠINGTON - Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg potvrdio je da Alijansa nastavlja sa politikom otvorenih vrata i da je pred tim vratima i Crna Gora, za koju će odluka o pozivnici za članstvo biti doneta do kraja ove godine, navedeno je na zvaničnom portalu NATO saveza.

Stoltenberg je, gostujući u Centru za stratgijske i međunarodne studije u Vašingtonu, istakao da je politka otvorenih vrata istorijski dokazano dobra strategija, koja dovodi do stabilnosti i demokratije u Evropi, kao i da je širenje NATO-a i Evropske unije transformisalo sliku Starog kontinenta u "jako dobrom smeru".

"Mislim da je tu vrlo bitno podvući, kao fundamentalan princip, da svaka nacija ima pravo da izabere sama svoj put razvoja, uključujući i kakav će način bezbednosti da implementira", naveo je zvaničnik Alijanse. Prema njegovim rečima, to je član mnogih dokumenata pa i Helsinškog dogovora koji je potpisala i Rusija, prenosi portal CDM.

"Posledica toga je da ako neka zemlja želi da postane članica NATO, o tome se mora odlučiti u toj zemlji aspirantu i među zemljama članicama. Niko drugi nema pravo da uloži veto ili da negira toj zemlji pravo da se priključi Alijansi, ili da izabere put koji želi. Odlučili smo da donesemo odluku o Crnoj Gori na kraju ove godine", poručio je Stoltenberg, koji bi uskoro trebalo da posetiti Podgoricu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track