STRAŠNA ISPOVEST MAJKE ČIJU SU ĆERKU VRBOVALI DŽIHADISTI: Rodila sam čudovište
Foto: Printscreen Youtube

Još jedna žrtva

STRAŠNA ISPOVEST MAJKE ČIJU SU ĆERKU VRBOVALI DŽIHADISTI: Rodila sam čudovište

Planeta -
Šakhla Bockarjova (41) iz malog gradića u centralnoj Rusiji, ispričala je za Sajberijan tajms o svojoj najvećoj životnoj boli, ćerki Fatimi Džhafarovoj koja je od inteligentne i vesele devojke pobegla u redove ISIS-a. Šakhla se sada već pomirila sa tim da je izgubila kćer pa kaže “da je rodila čudovište.”

Fatima se uvek isticala svojim izgledom, ali i inteligencijom. Taman je počela da studira lingvistiku. Njena majka priča kako je volela da se doteruje.

Međutim, već nakon tri meseca studija, majka je primietila da se s njenom kćerkom nešto događa. Majka i ćerka uvek su imale dobar odnos, a sada je Fatima prestala razgovarati sa njom i počela pokrivati glavu. U decembru 2013. Fatima je došla kući. Odlučila je da prizna majci da se zainteresovala za Islam. Šakhli koja je i sama muslimanka to i nije bilo toliko čudno.

Ono što je navelo da se zabrine je što je Fatima prestala da izlazi. “Pre je to obožavala, ali odbila je da ide i na proslavu Nove godine,” priča potresena majka koja se priseća kako je Fatima pre obožavala da se druži i poklanja. Sada je to bila neka druga osoba.

Još veći šok usledio je nakon četiri meseca kada je Šakhla shvatila da joj ćerka već tri meseca nije bila na fakultetu.“Otišla sam tamo, skupila njenu odeću i stvari i odvukla je kući. Ispisala se s faksa i rekla sam joj da kuva i sprema.”

Nakon nekoliko dana na vrata im je pokucao muškarac koji se predstavio kao Abdulah, mada je njegovo pravo Rustam. Rekao je da ima 36 godina, ali kako kaže Šakhla izgledao je dosta starije. “Doneo je buket cveća i slatkiše.” Već nakon nekoliko minuta razgovora rekao je da želi oženiti Fatimu što je Šakhlu šokiralo. Ono što je usledilo bilo je još gore.

“Objasnio je da ima već tri žene, i sa svakom od njih po troje dece. Ali da voli Fatimu i da ona voli njega,” rekla je majka koja se skoro onesvestila

“Jedna od njegovih supruga u to doba je bila i trudna.” Šakhla je odbila da mu da dopuštenje što je uticalo na Fatimino ponašanje.

Sledećih nekoliko meseci je bila ljuta i agresivna, a Abdulah je nedugo potom identifikovan kao osoba koja vrbuje ljude da postanu džihadisti.

“Rekla mi je da će njena braća doći i pobiti nevernike poput mene. Da će nam svima noževima odrubiti glave. I da neće proliti ni jednu suzu zbog mene…” Stalno je nosila hidžab, stalno pričala o sudnjem danu, nije htela da radi jer je to greh.

“Gledala sam u nju i više nisam mogla da vidim svoje dete. Bila je sena moje divne ćerke. Nije više imala dušu, ni srce” Tada sam je vezivala za radijator da mi ne pobegne, u nadi da će se vratiti ono stvorenje kakva je bila moja ćerka.”Onda je došao dan bega. “Živimo na trećem spratu. Otvorila je prozor u sobi i kroz susedni balkon pobegla. Jednom kad je otišla više se nikad nije vratila,” priseća se Šakhla.Posljednji put je viđena na stanici u Surgutu.Ruska tajna služba obavestila je majku da je Fatima iz Moskve preko Azerbejdžana i Turske otišla do Bliskog istoka. “Bratu je slala poruke sa američke SIM-kartice. Te kartice se inače često koriste u Iraku. Rekla mu je da uskoro odlazi u Siriju,” priča Šakhla.

Priča o Fatimi aktivirala se opet nakon tragedije srušenog ruskog aviona na Sinaju i terorističkih napada u Parizu. Fatima je putem ruske društvene mreže pisala kako slavi uspehe svoje braće i poručila da su to osvete Muslimana. Na društvenim mrežama izazvala je salve besa ljudi, što je dodatno uznemirilo njenu već slomljenu majku.

“Izvan sebe sam, ne mogu da podnesem da sam majka teroristkinje. Bolje je ne živeti nego ovako živeti. Nijedna majka vam neće priznati da je rodila čudovište, ali ja priznajem.”Majka ne zna je li Fatima ostala s Abdulahom. “Ako jeste, oni neće dopustiti da ode živa. Ona je već upletena i ako je sa njim zna dosta tajni. Neće je nikad pustiti,” zaključuje majka kojoj je bolno da se pomiri sa činjenicom da nikad neće videti svoju devojčicu.

(telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track