(VIDEO) KRVAVA DRAMA NA UNIVERZITETU: Izbrojao sam 56 tela, pucali su studentima direktno u glavu
Foto: AP

Nov napad

(VIDEO) KRVAVA DRAMA NA UNIVERZITETU: Izbrojao sam 56 tela, pucali su studentima direktno u glavu

Planeta -
Najmanje 30 osoba, među kojima najviše studenata, ubijeno je danas u napadu na Univerzitet Bača kan na severozapadu Pakistana, saopštili su policijski zvaničnici, ističući da je "operacija protiv napadača okončana".

"Broj žrtava ovog terorističkog napada povećan je na 30", izjavio je za AFP regionalni šef policije Saed Vazir.

Nastava je već bila počela i studenti i profesori su bili u učionicama kad su talibani upali. Na Univerzitetu Baka kan u Čarsadi, 50 km od Pešavara, inače studira 3.000 mladića.

Vazir, međutim, nije precizirao da li je među žrtvama i četvoro napadača koje je vojska ubila. Prema njegovim rečima, operacija je okončana i bezbednosne snage trenutno "raščišćavaju oblast".

Kako se navodi, većina je ubijena u studentskom domu univerziteta za mladiće.

Oni su preživeli (Foto: Reuters)
Oni su preživeli (Foto: Reuters)

Policija je izvestila da je većina studenata spasena.

"Svi studenti su evakuisani iz kampusa, ali se teroristi i dalje kriju u različitim delovima univerziteta, a neki studenti i osoblje su zaglavljeni tamo", rekao je šef policije.

"Gardijan" prenosi reči svedoka koje bi mogle da znače da je broj žrtava daleko veći. Nasir, 23-godišnji student ovog univerziteta, kaže da je izbrojao 56 tela.

"Pucali su studentima direktno u glavu", rekao je on.

Neposredno pre napada iz oblasti gde se nalazi univerzitet čulo se nekoliko eksplozija.

Agencije su ranije javile da je među ubijenima i profesor. Televizijske stanice, pozivajući se na zvaničnike spasilačke službe, javile su da je ubijen profesor hemije i da je 50 ljudi ranjeno.

Odgovornost za napad preuzeo je teroristički pokret talibana.

Armija je odmah reagovala i okružila kampus (Foto: Reuters)
Armija je odmah reagovala i okružila kampus (Foto: Reuters)

Pretpostavlja se da su izabrali baš ovaj univerzitet jer je 20. januara godišnjica smrti paštunskog mirovnog aktiviste Kana Abdula Džafara Kana, po kom je ta ustanova i dobila ime.

Zasad je sigurno da je 21 osoba ubijena, a više od 50 je ranjeno u napadu, izjavio je medijima Šaukat Jusafzai, ministar provincije Hajber-Pahtunhva.

Strahuje se da će broj žrtava biti veći, a pripadnici vojske još izvlače studente iz zabačenih delova univerziteta.

Zbrinjavanje ranjenih (Foto: Reuters)
Zbrinjavanje ranjenih (Foto: Reuters)

Ovo je prvi veliki napad talibana na obrazovnu ustanovu od 16. decembra 2014, kada su upali u vojnu školu u Pešavaru i ubili više od 150 osoba, uglavnom dece.

TALIBANI: ČETVORICA BOMBAŠA SAMOUBICA IZVELA NAPAD

Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za današnji napad na Univerzitet Bača kan. Komandant terorističke grupe Tarik-e-Taliban, Umar Mansur, izjavio je agenciji AFP da su napad izvela četvorica njihovih bombaša samoubica. Mansur je rekao da je napad na univerzitet odgovor na vojnu ofanzivu na uporišta ekstremista u plemenskim oblastima.

(Raša tudej/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track