STREPNJA: Rim je sledeći na udaru islamista?

Alarmantni podaci američkih bezbednjaka

STREPNJA: Rim je sledeći na udaru islamista?

Planeta -
Obaveštajci iz SAD presreli razgovore vođa IS, u kojima su najavljeni skori napadi na druge evropske gradove posle Pariza, piše nemački Bild

VAŠINGTON - Neimenovani izvori u obaveštajnim službama SAD, među kojima i u Američkoj nacionalnoj obaveštajnoj agenciji (NSA), tvrde da se nakon Pariza na tlu Evrope sprema novi talas napada terorista, a da je naredna meta najverovatnije Rim.To je obelodanio uticajni nemački dnevnik Bild, navodeći da su izvori iz Vašingtona nedugo nakon krvoprolića u francuskoj prestonici 7. januara presreli komunikaciju u kojoj čelnici ekstremističke organizacije Islamska država (IS) najavljuju skori talas novih udara.- Pariz se pominje kao signal za početak niza napada na druge evropske gradove. Takođe, američke službe raspolažu informacijama prema kojima su braća Šerif i Said Kuaši, počinitelji pokolja u francuskom satiričnom nedeljniku Šarli ebdo, imali kontakte u Holandiji - navodi Bild.Osveta zbog prorokaIstovremeno, strah od dejstava ekstremista raste u većini zemalja Starog kontinenta, a svakodnevno lideri različitih islamističkih organizacija pozivaju sledbenike da prate primer braće Kuaši, koji su ubili 12 ljudi u Parizu. Tako je propovednik Mizanur Rahman iz Londona, koji širi mržnju prema Britancima, neposredno nakon masakra u Parizu, istakao da svako ko uvredi islam može da prođe na isti način. On je istakao da je Britanija zemlja neprijatelj muslimana.- Francuska je započela etnička čišćenja na svojoj teritoriji i ono što se tamo dešava je rat. Svi znamo šta se dešava kada se uvredi prorok Muhamed - rekao je Rahman, poznat i po imenu Abu Bara, koji ima nekoliko hiljada sledbenika na teritoriji Britanije.On je prošle godine priveden zbog terorističkih pretnji, a 2007. osuđen je na šest godina zatvora jer je javno apelovao da bi britanski vojnici trebalo da se vrate iz rata u Iraku u mrtvačkim vrećama.Pretnja iz BosneJuče se povodom sve intenzivnije ekstremističke propagande oglasio i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič, koji je izrazio zabrinutost zbog bosanskih muslimana.Postoje naznake da je uticaj Saudijske Arabije učvršćen - kazao je on.

Najtraženija... Hajat Bumedjen
Najtraženija... Hajat Bumedjen

Ubio četvoro... Amedi Kulibali
Ubio četvoro... Amedi Kulibali

Priznanje terorista iz Francuske snimio video pre napada ČLAN SAM IS I UBIJAM U IME VEREFrancuski terorista Amedi Kulibali (32) snimio je video-zapis pre nego što je izveo napad na jevrejsku četvrt u petak u Parizu i ubio četvoro civila, priznavši u njemu da je član ekstremističke organizacije Islamska država (IS) i da u ime vere radi protiv policije.On je obelodanio da je sarađivao sa braćom Saidom (34) i Šerifom (32) Kuašijem, koji su 7. januara izveli napad na redakciju magazina Šarli ebdo i izrešetali 12 ljudi, kao i da je dan nakon tog krvavog pohoda on na ulici usmrtio policajku Klarisu Žan-Filip (27).- Ono što smo učinili u potpunosti je legitimno zbog onoga što su oni učinili. Ako napadnete kalifat, napašćemo vas - naglasio je on.Podsetimo, francuske snage intenzivno tragaju za Hajat Bumedjen (26), partnerkom Kulibalija, za koju se pretpostavlja da je pre šest meseci, kada je obustavljena istrage protiv nje za terorističke pretnje, otišla u Siriju i priključila se IS.

Meta zbog karikaturaNEMAČKI LIST U PLAMENUNeimenovani napadači zapalili su redakciju časopisa Hamburger morgenpost, nakon čega je izbio požar. Ipak, on je ubrzo ugašen, pa niko nije povređen. Reč je o dnevnim novinama, koje su na naslovnoj strani objavile tri karikature proroka Muhameda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track