SUD OJADIO SARKOZIJA: Tajni snimci razgovora postali dokaz u suđenju zbog korupcije
Foto: Reuters

Težak udarac

SUD OJADIO SARKOZIJA: Tajni snimci razgovora postali dokaz u suđenju zbog korupcije

Planeta -
Bivši predsednik Francuske razgovarao je sa svojim advokatom da podmite jednog sudiju tako što će mu dati unosan posao u zamenu za odavanje informacije o slučaju za koji se Sarkoziju tada sudilo

PARIZ - Sud u Francuskoj odobrio je danas da se u sudskom procesu u vezi korupcije mogu koristiti tajni snimci razgovora bivšeg predsednika Nikole Sarkozija i njegovog advokata.

Sarkozi, lider opozicione UMP, optužen je da je razmatrao ideju davanja unosnog posla jednom licu kako bi dobijao informacije o istrazi jednog drugog slučaja vezanog za korupciju u vezi sa finansiranjem njegove kampanje.

“Suprotno našoj legitimnoj nadi sud nije poslušao naš poziv da se ne koriste snimci”, rekao je Pol-Alber Ivens, jedan od Sakorzijevih advokata, prenosi AFP.

Ova presuda je novi udarac protiv Sarkozija koji se vratio na čelo svoje stranke pred predsedničke izbore zakazane 2017.godine. Istražitelji su najpre ozvučili njegove telefone u vezi sumnji da je prihvatio nelegalna sredstva od Lilijan Betankur za svoju predsedničku kampanju 2007. On je 2013. oslobođen optužbe da je iskoristio stariju ženu koja nije bila u stanju da shvati šta čini.

Sarkozi je oslobođen optužbi da je izvukao pare od Lilijan Betankur (na slici), ali isplivale su druge sumnjive radnje (Foto: AP)
Sarkozi je oslobođen optužbi da je izvukao pare od Lilijan Betankur (na slici), ali isplivale su druge sumnjive radnje (Foto: AP)

Tokom istrage istražitelji su pronašli nove elemente krivičnog dela. Tako je snimljen razgovor Sakozija sa njegovim advokatom o mogućnosti podmićivanja sudije Žilbera Azibera davanjem unosnog posla za informacije vezane za slučaj Betenkur. S tim u vezi su francuski pravosudni organi podigli optužbu za korupciju, vršenja uticaja I kršenje zakonske tajne o ovom slučaju.

Iako Aziber nikada nije dobio posao u Monaku, on je optužen zajedno sa Sarkozijevim advokatom Tijerijem Hercogom. Advokatski tim Sarkozija pokušao je da zabrani upotrebu snimaka, tvrdeći da si oni kršenje tajne između advokata I klijenta. Međutim, sud je odlučio protiv Sarkozija, te se očekuje da će se sada obratiti višim sudskim ustitucijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track