SUKOB U BRITANSKOM PARLAMENTU: Korbin protiv Kamerona
Foto: Reuters

Borba neistomišljenika

SUKOB U BRITANSKOM PARLAMENTU: Korbin protiv Kamerona

Planeta -
Kontroverzni levičar Džeremi Korbin danas će "rešetati" britanskog premijera u parlamentu

LONDON - Novoizabrani lider britanske Laburističke stranke Džeremi Korbin imaće danas u parlamentu prvo sučeljavanje sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

U parlamentu je danas dan za pitanja premijeru, i to će biti prilika za mnoge Britance da bliže upoznaju Korbina, levičara koji je u subotu postao šef laburističke stranke posle višemesečne unutarpartijske kampanje.

Korbin, protivnik monarhije i ubeđeni zagovornik republike, već je izazvao negodovanja javnosti kada je odbio da peva uz nacionalnu himnu "Bože spasi kraljicu", na komemoraciji za pilote koji su se suprotstavili Hitlerovoj ratnoj avijaciji u Drugom svetskom ratu.

Dejvid Kameron biće na mukama, Foto: Rojters
Dejvid Kameron biće na mukama, Foto: Rojters

Britanski tabloidi naširoko su pisali da je uvredio kraljicu Elizabetu drugu koja je prošle nedelje postala monarh koji je najduže na prestolu u britanskoj istoriji. Korbin je rekao za Skaj njuz da je pokazao poštovanje time što je prisustvovao ceremoniji, i odbio da kaže da li će pevati nacionalnu himnu na drugim sličnim situacijama ubuduće.

Kameronovi Konzervativci ubedljivo su pobedili Laburiste na izborima u maju. Zbog katastrofalnog izbornog neuspeha šef laburista Ed Miliband je podneo ostavku. Novi lider laburista želi da se tradicionalno bučna sednica na kojoj se postavljaju pitanja premijeru vodi s više poštovanja i da se više bavi činjenicama.

"Mislim da je javnost imala dosta teatra u politici", rekao je on u osvrtu na nedeljno sučeljavanje premijera i lidera opozicije koje je dugo uvreženo u britanskom političkom životu.

(Beta-AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track