ŠULC: Realnost je da Evropskoj uniji preti raspad! Situacija je dramatična!
Foto: Ap 7 Nov 2015

Na prekretnici

ŠULC: Realnost je da Evropskoj uniji preti raspad! Situacija je dramatična!

Planeta -

Evropska unija suočena je sa velikim izazovima, od nezaposlenosti i ekonomske stagnacije do izbegličke krize i borbe protiv terorizma, a mnogi evropski građani, posebno mladi, jako su razočarani njom, izjavio je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Dezintegracija EU bi, međutim, bila "istorijski neuspeh", koji bi buduće generacije skupo platile, upozorio je on.

"Realnost Evropske unije je da nam preti raspad. Nemam iluzija o situaciji u kojoj se nalazi EU u ovom trenutku", rekao je Šulc u sredu na seminaru za novinare o budućnosti Evrope u EP u Briselu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Situacija je po mom mišljenju dramatična", upozorio je, objasnivši da je Evropska unija suočena sa pretnjama spolja i iznutra, prvenstveno zbog odluke Ujedinjenog Kraljevstva da je napusti, ali i zbog toga što se dovodi u pitanje temeljna evropska ideja saradnje između država.

"Ujedinjeno Kraljevstvo, jedna od članica grupe G7, druga najjača evropska privreda, stalna članica Saveta bezbednosti UN-a s pravom veta i nuklearna sila, odlučilo je da izađe iz Evropske unije. EU je zbog toga slabija", naveo je on.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je članica grupe G7 i druga po veličini evropska privreda upravo zato što ima neograničen pristup jedinstvenom evropskom tržištu, a preko njega svetskim tržištima, ali toga su se jednostavno odrekli glasom naroda. Zbog toga će oslabiti i Ujedinjeno Kraljevstvo", dodao je.

FRANCUSKI PREMIJER UPOZORAVA: Evropska unija bi mogla da se raspadne!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track