SULTAN OD BRUNEJA ZABRANIO BOŽIĆ: Ko hoće da slavi može to u zatvoru
Foto: Reuters

Brinu se za svoju veru

SULTAN OD BRUNEJA ZABRANIO BOŽIĆ: Ko hoće da slavi može to u zatvoru

Planeta -
Sultan od Bruneja odlučio je da zabrani Božić i svakome ko se usudi da proslavi ovaj praznik preti pet godina robije.

Brunej je azijska, konzervativna muslimanska država koja se nalazi na severu ostrva Borneo na obali Južnog kineskog mora.

Hrišćanski praznik je zabranjen da se ne bi "nanela šteta islamskoj veri". Kazna će zadesiti sve koji budu u prazničnom raspoloženju pa čak i one koji budu nosili kape Deda Mraza.

Ukoliko građani koji nisu muslimanske veroispovesti, odnosno hrišćni, budu želeli da obeleže Božić, moraće to da učine u okviru svojih zajednica i da prethodno obaveste vlasti. Takoreći, u tišini i uz prethodnu napomenu.

U ovoj državi oko 65 odsto stanovništva čine muslimani.

"Ove mere preduzete su kako bi se kontrolisala proslava Božića koja bi mogla da ugrozi verovanja muslimanske zajednice", saopšteno je iz Ministarstva za verska pitanja.

Upozoravaju se svi muslimani koji budu koristili simbole karakteristične za hrišćansku proslavu Božića. Svako ko bude koristio krst, sveće, božićno drvo ili pevao hrišćanske duhovne pesme, ruši islamsku veru, navode zvaničnici Bruneja.

Kraljevska porodica, Foto: Reuters
Kraljevska porodica, Foto: Reuters

"Možda bi neko mislio da su ovo trivijalne stvari, ali mi moramo da zaštitimo našu veru", navodi se.

Brunejom, bivšim engleskim protektoratom, upravlja apsolutistički monarh, odnosno, sultan Hasanal Bolkijah (67). Iako se poprilično dobro živi u ovoj državi, mnogi zameraju kraljevskoj porodici na njihovom luksuznom načinu života.

Prošle godine, sultan je izazvao kontroverze uvodeći šerijatsko pravo kojim se dozvoljava kamenovanje, bičevanje i amputacija kao vid kazne.

(Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track