SUMNJA SE NA RUSE: Fantomska podmornica uočena kod Dubrovnika
Foto: Youtube

U blizini hrvatske morske granice

SUMNJA SE NA RUSE: Fantomska podmornica uočena kod Dubrovnika

Planeta -
Radi li se o Rusima? Verovatno, ako uzmemo u obzir zadnje događaje i njihovu prisutnost u Baltiku, te na Severnom i Crnom moru. Svedočili smo intenzivnim preletima ruskih bombardera, zašto bi se Putin ograničio samo na avijaciju, istakao je vojni analitičar

I dok finska mornarica i dalje lovi fantomsku podmornicu u svojim teritorijalnim vodama, slična situacija odvila se i na Jadranu. Naime, kako Slobodna Dalmacija saznaje iz vojnih krugova, u blizini hrvatske morske granice, nešto južnije od Dubrovnika, zabeleženo je prisustvo nepoznate podmornice koja je neko vreme čak ronila na dubini periskopa, a ostalo je neidentifikovano.

Prema svemu sudeći, vrlo lako bi to mogla biti ruska podmornica, budući da su upravo Rusi i Kinezi najavili zajedničke mornaričke manevre u Mediteranu.

"Signal je vrlo verovatno zabeležen mrežom sonara. U suštini, nema druge metode koja bi tačnije mogla da potvrdi prisutnost podmornice. A budući da se u Italiji, naročito na jugu, nalazi cela plejada NATO institucija, počevši od baza pa sve do sličnih vojnih kompleksa, očekivano je da se Otrant već dugi niz godina nadzire na takav način", kazao je Igor Tabak, vojni analitičar koji je izrazio sumnjičavost povodom nepoznatosti plovila.

"Ne verujem da podmornica nije mogla biti identifikovana s obzirom na to da postoje baze zvučnih signatura velikog broja podmornica koje se redovno osvežavaju. Radi li se o Rusima? Verovatno, ako uzmemo u obzir zadnje događaje i njihovu prisutnost u Baltiku, te na Severnom i Crnom moru. Svedočili smo intenzivnim preletima ruskih bombardera, zašto bi se Putin ograničio samo na avijaciju", kazao je Tabak, a zajednička rusko-kineska vežba u Mediteranu potvrđuje njegove reči.

(fokus.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track