SUPRUGA ODALA ISLAMISTU IZ BIH: U Siriji kao na odmoru, malo na liniji, pa lezi, pij!
Foto: Reuters

Nije znala da je prisluškuju

SUPRUGA ODALA ISLAMISTU IZ BIH: U Siriji kao na odmoru, malo na liniji, pa lezi, pij!

Planeta -
Zahvaljujući ženinoj pričljivosti, istražitelji su saznali i da su u kuću Mehmeda Tutmića, posle povratka s ratišta, stalno dolazili njegovi suborci, njih oko 40-ak, za koje je Fikreta vrijedno spremala obroke

U nastavku opsežne policijsko-obaveštajne operacije Damask, privedeno je desetak bosanskih mudžahedina, pod sumnjom da su kao pripadnici formacija Islamske države i odreda Al-Nusre, vojnog ogranka Al Kaide, boravili na području Iraka i Sirije.

Fikreta Hadžića je razotrkila supruga u prisluškivanim razgovorima, za koje ona nije znala da se snimaju.

„Tamo mu je bilo lakše, u Siriji je bio kao na odmoru. Malo na liniji, pa lezi, pij“, neoprezno je govorila Mehmedova supruga. Kada je isti prijatelj ponovno pozvao i pitao Tutmića kako je bilo na terenu, dobio je kratki odgovor: „Ne možemo da pričamo telefonom.“

Zahvaljujući ženinoj pričljivosti, istražitelji su saznali i da su u kuću Mehmeda Tutmića, posle povratka s ratišta, stalno dolazili njegovi suborci, njih oko 40-ak, za koje je Fikreta vredno spremala obroke.

Foto: AP
Foto: AP

Prijateljici koja je pitala da li je muž iz Sirije doneo novac, Tutmićeva žena je priznala kako se Mehmed vratio sa 20 evra u džepu.

„Pokrali su mu 1.200 evra čim je otišao na liniju“, jadala se očajna supruga.

Fikreta Tutmić je u razgovoru s ćerkom koja živi u inostranstvu otkrila da se Tutmić ponovno sprema za odlazak na ratište. Kada je ćerka upozorila da je pričala sa nekim ljudima koji osuđuju njegovu grupu i pitala majku da li otac ratuje za Islamsku državu, Tutmićeva je žena odgovara da to svi govore, ali da Mehmed to ne priznaje.

Ona je postala oprezna tek kada je početkom septembra započela akcija masovnog hapšenja pripadnika vehabijskog pokreta. Prijateljicima koje su je zvale telefonom poručivala je da mogu samo „uživo da pričaju“, upozoravajući ih da „hodaju urnebesi“, odnosno, da traje policijska akcija.

(Fokus.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track